Albanci s juga Srbije traže uključivanje u završnu fazu dijaloga o Kosovu

presevo

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa, gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi i poslanik u Skupštini Srbije iz te opštine Fatmir Hasani uputili su inicijativu da se tzv. Preševska dolina uključi u završnu fazu dijaloga između Prištine i Beograda, piše N1.

Oni su pisma sa takvom inicijativom uputili visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, predsedniku Kosova, Hašimu Tačiju, koordinatorima državne delegacije Kosova Špend Ahmetiju i Fatmiru Ljimaju.

U pismima se tvrdi da konačni sporazum između Kosova i Srbije „predstavlja priliku da se reše vitalni problemi za Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe“.

„Stoga, mi, legitimni predstavnici institucija Preševa, Bujanovca i Medveđe, tražimo uključivanje pitanja Preševske doline u proces ove faze dijaloga sa ciljem postizanja pravno obavezujućeg međunarodnog sporazuma“, navodi se u dopisu.

Ocenjuje se da „uključivanje i upravljanje pitanjem Preševske doline u ovoj fazi dijaloga predstavlja potrebu za dugoročnim mirom i među narodima na Zapadnom Balkanu“.

Ovi isti politički predstavnici Preševske doline i u prošlosti su iznosili slične zahteve, dok su početkom januara ove godine takođe zatražili od Evropske unije i predsednika Kosova Hašima Tačija da se pitanje ovog dela Srbije uvrsti u dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Pitanje uključivanja Preševske doline prvi je pokrenuo predsednik Kosova Hašim Tači, za šta je dobio podršku albanskih političkih predstavnika s juga Srbije. Tokom kasnog proleća, leta i jeseni prošle godine imao je seriju javnih nastupa i poruka o otvaranju pitanja tri opštine s juga za prisajedinjenje sa Kosovom.

Da bi pitanje „Preševske doline“ trebalo da bude uključeno u završnu fazu dijaloga između Prištine i Beograda poslednji put kosovski predsednik rekao je pre odlaska na samit koji se 29. aprila održao u Berlinu.

Tači je poručio da Kosovo neće da dozvoli razmenu teritorija ili druge opcije, ali i da Albanci iz „Preševske doline“ imaju pravo da se prisajedine Kosovu.

“Naglašavam da je naša pozicija ustavna, zakonita, jasna, pozicija nezavisne i suverene zemlje. Ne postoji dijalog između Kosova i Srbije, ili pregovori, ali nastaviću da snažno ističem moju poziciju da bi bilo od koristi podržati pravo Albanaca u Preševskoj dolini da se ujedine sa Kosovom. Ali, uvek ću biti protiv razmene teritorija. To je stvar trgovine koju ne dozvoljavamo, koju nećemo dopustiti ni pod kakvim okolnostima, čak ni vrstu dvostrukog suvereniteta, čak ni model dve Nemačke zato što je reč o prošlosti, niti Republiku Srpsku, niti Zajednicu”, objasnio je Tači, prenosi Koha.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.