Daka: Izbori najverovatnije po starom zakonu

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Parlamentarni izbori na Kosovu biće verovatno održani po starom zakonu, izjavila je za RTK2 Valjdete Daka, predsednica Centralne izborne komisije.
 
Daka je rekla da će po svemu sudeći ovo biti prevremeni izbori, tako da CIK ima malo vremena da organizuje izborni proces i istovremeno implementira novi zakon.
 
”Kada se objavi datum izbora, od agencije za civilnu registraciju dobijamo izborne liste, a građani imaju mogućnost da u opštinskim izbornim komisijama provere da li su na biračkom spisku, a mogu takođe i da zatraže da se promeni mesto glasanja ukoliko to žele, kaže Daka.
 
Ukoliko se bude glasalo po starom izbornom zakonu, onda će biračko pravo imati svi koji su glasali na prošlim izborima, rekla je predsednica CIK-a.
 
Centralna izborna komisija ne štampa izborni materijal do utvrđivanja konačne liste partija, a kada je u pitanju registracija novih političkih subjekata, predsednica izborne komisije je rekla da je do sada registrovana jedna nova partija, ali da očekuje da će ih biti još.
 
Daka je za Jutarnji program još jednom ponovila da Jedinstvenoj uniji Goranaca nije omogućeno da registruje svoju partiju zbog skraćenice JUG koja asocira na ime bivše Jugoslavije, i dodala da to neće biti moguće sve dok ne promeni naziv.
 
U javnosti se ovih dana spekuliše da bi parlamentarna većina mogla glasati za produžetak rezervisanih mandata u zamenu za podršku manjinskih zajednica za formiranje Oružanih snaga Kosova.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.