Da li je Hašim Tači albanski tarzan?

Beljulj Bećaj
Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Piše: Beljulj Bećaj

Poštovani prijatelju,

Ukoliko je Hašim Tači albanski tarzan, koga predstavlja Aleksandar Vučić, koji više od sedam godina vodi dijalog sa njim? Ako je ovo istina, zar to ne govori isto toliko o njemu i posrednicima, koliko o ljudima koji su izašli “iz šume“?

Iako nisam opterećen prošlošću, zadnje gluposti naših političkih lidera su me navele da izvršim upoređenje između nekadašnjih srpskih zvaničnika, zvanične politike Srbije i odnosa Albanaca prema kosovskim Srbima i politici koja se odvijala nad njima.

Paradoksalno izgleda ali je činjenica da je bivši srpski konzul na Kosovu, Milan Rakić, u prošlom veku imao više razumevanja za albansko-srpsko približavanje u odnosu na potonje generacije, uključujući i našu! Naime, Rakić je u dve depeše (poslate 16. juna i 4. jula 1907.), sa velikim simpatijama pisao o albansko-srpskim sporazumima koji su u tradicionalnoj formi Bese (časna reč) proklamovali garancije lične, imovinske i pravne sigurnosti u gnjilanskom kraju.

U prosleđenim depešama se odražava briga i poštovanje prema Albancima i Srbima koji na dostojanstven način žele da reše uzajamne sporove…! Dok smo mi jedan vek potrošili u međusobnim sukobima i nerazumevanju i uvredama, umesto da smo u novonastalim okolnostima tražili savremenu, racionalnu političku alternativu za Besu i Rakića!

Kako objasniti činjenicu da naši lideri posle sedam godina zajedničkog slikanja i reklamiranja, uglavnom u Briselu, u osmoj godini se razotkriju – da su anahronični pregovarači Srbije pregovarali sa ljudima “iz šume”?! Ukoliko je ovo istina, zar ovo ne govori ne toliko o njima i posrednicima, koliko o ljudima koji su izašli “iz šume“?

Zato, poštovani prijatelju, dileme nema. Istorija naših odnosa je preplavljena sukobima i mržnjom ali ima i svetlih ličnosti i događaja. Tucović, Novaković, Rakić… su se umorili od nacionalne mržnje, dok su nove generacije sklone deja vu! Nažalost, mnogi su se olako prilagodili mržnji, a malo njih bivšem srpskom konzulu! Istorijski paradoks koji se nažalost neguje kao izraz “nacionalne tradicije“.

U prošlom veku imali smo mudrije političke ličnosti u odnosu na savremeni period. Da li to znači da treba da se spremamo da živimo po pravilima džungle gde će opstati samo najjači?! Ukoliko je tako, da li ćemo uskoro imati dvoboj između Hašima Tačija i Aleksandra Vučića ko će biti kralj džungle?!

Da budem potpuno jasan. Sever Kosova je godinama oaza kriminala i korupcije. Ali izvorište tamošnjeg kriminala se nalazi u Prištini i Beogradu. Lanac kriminala kontrolišu Hašim Tači i Aleksandar Vučić. Zato, intervencija Kosovske policije je prividno imala za cilj eliminisanje kriminala i korupcije ali je suština intervencije trebalo da ubrza i poveća osećaj straha pred sledeći susret u Parizu da će Sever uskoro postati džungla pod vladavinom Hašima Tačija ukoliko se ne podeli. Zato je intervencija pokrenuta povodom borbe protiv kriminala, dok je istinski cilj policijske intervencije bio usađivanje straha među građanima Kosova da će uskoro severom gospodariti kosovski tarzan, Hašim Tači!

Uostalom, nisam načisto, da li u našim odnosima ima razlike između mržnje, kriminala i politike?! Zato je odluka o intervenciji na Severu Kosova zapravo simbioza interesa kriminala i politike u nameri podizanja straha od sledećih koraka koji bi tamošnji živalj ubedio da jedino podela može da ih “spasi” od političkih predstavnika Albanaca koji su kao nekadašnji pripadnici OVK izašli iz “šume“. Zbog toga smatram da zadnje izjave predsednika Kosova o “ujedinjenju Kosova i Albanije” a protiv Zajednice opština sa srpskom većinom, protiv takse, i premijerke Srbije o “ljudima iz šume” imaju isti cilj – podelu Kosova po svaku cenu!

Zato, govoreći o najavama iz Prištine o ujedinjenju sa Albanijom, Aleksandar Vučić je rekao da je apsolutno uveren da će se stvari razvijati u pravcu koji je najavio kosovski predsednik, Hašim Tači, kada je govorio o mogućem referendumu o ujedinjenju Kosova i Albanije – ako Evropska unija nastavi sa izolacijom Prištine. Zbog toga će Srbija morati da reaguje na to! „Apsolutno sam uveren da će se stvari odvijati u tom smeru. Mi ćemo na to apsolutno reagovati na ozbiljan i odgovoran, ali oštar i odlučan način“. Dakle, predsednik Srbije najavljuje dvoboj….

Ukoliko je Hašim Tači albanski tarzan, koga predstavlja Aleksandar Vučić, koji više od sedam godina vodi dijalog sa njim? Ako je ovo istina, zar to ne govori isto toliko o njemu i posrednicima, koliko o ljudima koji su izašli “iz šume“?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.