Da li će predizborna kampanja početi 16. septembra? Sve više zahteva da bude što kraća

Foto: Visar Kryeziu/AP/picture alliance

Usled znatnog pogoršanja epidemiološke situacije na Kosovu, a u iščekivanju 16. septembra, za kad je zakazan početak predizborne kampanje za lokalne izbore, koja bi trebalo da traje mesec dana, sve je više političkih subjekata koji se zalažu da se ona skrati. Vladajuća stranka je spremna za saradnju, tvrde iz Samoopredeljenja.

Već danima unazad mogla su se čuti upozorenja da će već loša epidemiološka situacija postati još gora, sa početkom predizborne kampanje.

U međuvremenu sve veći broj političkih subjekata javno se zalaže za to da se dužina same kampanje skrati.

U toku jučerašnjeg dana ovakav stav su izneli predsednik Demokratskog saveza Kosova, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdikhiku), predsednik Demokratske partije Kosova, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) i predsedavajući Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj).

Ovome je prethodio javni poziv Abdidžikua upućen Krasnićiju i Haradinaju, ali i lideru Samoopredeljenja, Aljbinu Kurtiju – da sačine „izborni pakt“ oko toga da predizborna kampanja traje samo 10 dana, umesto inicijalno najavljenih 30.

Ujedno je predložio da se „političke debate prenesu sa terena“, gde se tokom predizbornih kampanja okuplja veliki broj ljudi, u televizijski studio i na društvene mreže.

Predlog je podržao lider PDK, ali i Ramuš Haradinaj, uz jednu izmenu – da predizborna kampanja traje samo pet dana.

Abdidžiku je sinoć saopštio da je potvrdne odgovore dobio od Haradinaja i Krasnićija, ali i da mu još uvek nije odgovorio Aljbin Kurti.

Kako prenosi prištinski Kallxo, u međuvremenu se i pokret Samoopredeljenje složio sa tim da kampanja za predstojeće lokalne izbore bude kraća od mesec dana, a u zavisnosti od preporuka zdravstvenih institucija.

Nije se oglasio Kurti, već je to učinio portaparol ove stranke, Prparim Krueziu (Përparim Kryeziu).

„Podržavamo predlog da izborna kampanja bude što kraća, u zavisnosti od preporuka NIJZK-a (Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova). Bitka sa pandemijom je zajednička bitka, jer se svi suočavamo sa istom opasnošću, bez razlike. Stoga smo, kao i u Vladi ‘Kurti 1’, otvoreni za saradnju“, izjavio je Krueziu.

Portparol Samoopredeljenja je, usled mnogobrojnih kritika na račun vlade povodom upravljanja epidemiološkom situacijom, ujedno zatražio od političkih stranaka da sarađuju u borbi protiv kovida, te da ne šire dezinformacije.

„Kako je juče izjavio ministar zdravlja, Arben Vitia, saradnja postoji onda kada se ne ometaju napori vlade da upravlja pandemijom i kada se ne šire dezinformacije o vakcinama i njihovom roku, i kada se poštuju mere Vlade. Stoga, pođimo od ovog oblika saradnje“, izjavio je on.

Iako još uvek nije počela predizborna kampanja, politički skupovi sa velikim brojem pristalica, na kojima se krše epidemiološke mere, već su počeli da se održavaju.

Sami Ljuštaku ignoriše Kurtijeve mere

Mere se na mnogim predizbornim skupovima nisu poštovale ni tokom kampanje za vanredne parlamentarne izbore održane ranije ove godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.