BLOG: 538. dan epidemije – Zdravstveni radnici prete Kurtiju tužbom: Traže dodatke i retroaktivnu isplatu

lekari odlaze bolnica
Ilustracija, Foto: backapalankavesti.com

Sa uvećanjem broja inficiranih na Kosovu, uvećan je i obim posla zdravstvenih radnika, a posledično i broj zahteva za veće i redovnije novčane nadoknade. Upravni savet Saveza zdravstvenih sindikata Kosova, nakon razmatranja odluke kosovske vlade donete krajem prošlog meseca, u vezi sa dodacima na plate zaposlenima u javnom sektoru, odlučio je da uputi više zahteva kosovskoj vladi i zapreti tužbom, ukoliko se oni ne ispune.

Zatražili su da se preispitaju dodaci na plate, donese odluka o uvećanju dodatka i izvrši retroaktivna isplata od juna 2021. godine. Dodaci ne smeju biti niži od 300 evra, jer u suprotnom, kako su najavili, sledi tužba zbog kršenja zakona o sprečavanju i kontroli pandemije. Zdravstveni radnici čekaju odgovor do 13. septembra i najavljuju da će preduzeti mere, ukoliko ga ne bude bilo.

Srbija od nedelje ponovo na „crvenoj listi“ Nemačke (Beta/Nova.rs)

Nemačka će od nedelje 5. septembra, ponovo uvrstiti Srbiju u spisak zemalja visokog rizika od zaraze korona virusom, saopštio je danas berlinski Institut za javno zdravlje Robert Koh.

Na spisak, koji se redovno ažurira svake nedelje u skladu sa incidencom u pojedinim zemljama, pored Srbije će biti dodate i Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestinska samouprava i Šri Lanka.

Time automatski stupa na snagu i upozorenje nemačkog ministarstva spoljnih poslova nemačkim građanima da od 5. septembra izbegavaju sva turistička i ne nužno neophodna putovanja u Srbiju.

Istovremeno, građani koji su u periodu od deset dana pre ulaska u Nemačku boravili u nekoj od država sa spiska visokorizičnih, dužni su da se odmah po dolasku u Nemačku upute u desetodnevnu samoizolaciju.

Taj kućni karantin može biti prevremeno okončan ako preko za to predviđenog portala dostave potvrdu da su vakcinisani, da su preboleli kovid-19, ili negativni test na korona virus, navodi se na sajtu nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

Dvoje novorođenčadi pozitivno na kovid u Peći

Dve bebe koje su juče rođene u bolnici u Peći pozitivne su na kovid-19.

Ovo je za Klankosova.tv potvrdio portparol bolnice u Peći, Naim Sahiti.

„Dve bebe koje su juče rođene bile su pozitivne na kovid-19, zajedno sa majkama puštene su kući u dobrom zdravlju“, rekao je Sahiti.

Podsetimo, u poslednja 24 sata na Kosovu je regiostrovano 1.488 novih slučajeva i 26 žrtava kovida 19.

Vitia: Od 13. zaposleni u javnim institucijama samo uz vakcinu ili test

Vitia je danas još jednom podsetio da od 13. septembra javni službenici i zaposleni u javnim institucijama neće moći da idu na posao ukoliko nisu vakcinisani, ili imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i serološki koji dokazuje da je osoba preležala kovid – ne stariji od 30 dana.

Vitia je ujedno najavio da će pre 13. septembra, do kada važe pojedine mere, biti održan sastanak Odbora za borbu protiv kovida kako bi se odlučilo koje će nove mere biti uvedene.

Kosovo odbilo donacije AstraZeneke zbog kratkog roka upotrebe

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, potvrdio je danas da je Priština odbila donacije vakcina kompanije Astra Zeneka iz dve zemlje.

Kako je rekao, donacije su odbijene zbog „neoptimalnog roka upotrebe“.

Vitia je na današnjoj konferenciji za štampu ukazao na to da vakcina kompanije AstraZeneka nije popularna na Kosovu, te da građani odbijaju da je prime, a usled „teorija zavera i neodgovornih izjava o vakcini“.

Vitia je i danas najavio da sledeće nedelje na Kosovo stiže 500.000 doza vakcine Fajzer iz Amerike.

Podsetimo, kosovske vlasti povukle su ove nedelje iz upotrebe 133.000 doza vakcine Astra Zeneka kojima je istekao rok upotrebe, a koje su dostavljene Kosovu iz Norveške.

Istraživanje: Kako vakcinacija utiče na produženi kovid

Ukoliko primite dve doze vakcine protiv covid-19, duplo smanjujete rizik da ćete razviti produženi kovid ako se zarazite koronavirusom, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa King’s koledža u Londonu pokazuje da se šanse za razvoj simptoma covid-19, koji traju duže od četiri nedelje, smanjuju za 50 odsto kod vakcinisanih osoba, u poređenju sa onima nisu vakcinisani.

Opširnije u posebnoj vesti.

KP: Više od 4.000 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 4.237 novčanih kazni građanima koji se nisu pridržavali epidemioloških anti-kovid mera.

Farmakološkinja: Nisam videla studije o kombinaciji vakcina za treću dozu

Prof. dr Ljiljana Gojković Bukarica sa Institituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju beogradskog Medicinskog fakulteta rekla je za RTS da nijednu studiju za kombinaciju vakcina kada je reč o trećoj dozi nije videla.

Apeluje da se građani najpre vakcinišu sa prve dve doze vakcina.

Kritična situacija u Kragujevcu, svako drugo testirano dete – pozitivno

Epidemiološka situacija u Kragujevcu je kritična, a ovaj grad ima najveći postotak testiranih na koronu koji su pozitivni, kažu za N1 u Domu zdravlja Kragujevac. Do pre četiri meseca grad je bio pod vanrednom situacijom neprekidno 11 meseci, kada je situacija bila slična ili blaža. Sada nema vanredne situacije.

Epidemiološka situacija u Kragujevcu se pogoršava iz dana u dana, a u Domu zdravlja u tom gradu ističu da je svaka treća testirana osoba pozitivna na koronavirus. Među decom, svaki drugi mališan.

Opširnije u posebnoj vesti.

Da li će predizborna kampanja početi 16. septembra? Sve je više zahteva da bude što kraća zbog loše epidemiološke situacije

Usled znatnog pogoršanja epidemiološke situacije na Kosovu, a u iščekivanju 16. septembra, za kad je zakazan početak predizborne kampanje za lokalne izbore, koja bi trebalo da traje mesec dana, sve je više političkih subjekata koji se zalažu da se ona skrati. Vladajuća stranka je spremna za saradnju, tvrde iz Samoopredeljenja.

Već danima unazad mogla su se čuti upozorenja da će već loša epidemiološka situacija postati još gora, sa početkom predizborne kampanje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija u regionu prednjači po broju datih doza vakcina, BiH na začelju (Anadolija/N1)

U Srbiji je do sada dato najviše doza vakcina – 5.88 miliona, a ujedno ta zemlja ima i najveći broj potpuno vakcinisanih stanovnika i to 2,8 miliona, pokazuje analiza agencije Anadolije.

Kada je u pitanju procenat vakcinisanih stanovnika u Srbiji, taj broj iznosi 40,4 posto.

Istovremeno Bosna i Hercegovina sa datih 928 hiljada doza, odnosno 361.000 potpuno vakcinisanih građana ili 10,9 posto, na začelju je zemalja u regionu sa brojem vakcinisanih protiv kovid-19.

Veliki broj doza, čak 3,26 miliona, dato je do sada u Hrvatskoj, a potpuno vakcinisanih je 1,61 milion, što toj zemlji daje procenat od 39,5 posto stanovništva.

U Sloveniji je do sada dato 1,9 miliona doza vakcina, a potpuno vakcinisanih u toj državi je 905.000 stanovnika. To znači da je procenat vakcinisanih u Sloveniji na nivou 43,5 posto.

U Crnoj Gori dato je 394.000 doza vakcina, a potpuno vakcinisanih je 184.000 osoba. Time je u Crnoj Gori do sada vakcinisano 29,5 posto stanovništva.

Kada je u pitanju Albanija, u toj zemlji je dato 1,46 miliona doza vakcina, a potpuno vakcinisanih je 634.000, dok je u Severnoj Makedoniji dato 1,25 miliona doza vakcina, a potpuno vakcinisanih je 531.000. Za Albaniju i Severnu Makedoniju se ne navode procenti do sada ukupno vakcinisanog stanovništva.

Kada je u pitanju Kosovo, kompletni podaci na svetskoj karti podataka o vakcinaciji nisu objavljeni, navodi Anadolija.

Švedska zabranila ulazak građanima Kosova, osim u hitnim slučajevima

Švedska je ponovo uvela ograničenje ulaska za putnike sa Kosova i još pet država, osim u pojedinim slučajevima. Ujedno su najavljene posebne mere za one koji su vakcinisani, prenosi prištinska Koha.

Švedska je odlučila da zabrani ulazak putnicima izvan EU i evropskog ekonomskog prostora do 31. oktobra.

Juče su sa liste „sigurnih zemalja“ uklonjeni SAD, Izrael, Liban, Crna Gora, Severna Makedonija i Kosovo, a usled uvećanja broja inficiranih.

Zabrana ulaska će važiti od 6. septembra.

Kako prenosi prištinska Koha, ovo ne važi za putovanja iz hitnih porodičnih razloga ili ukoliko osoba ima državljanstvo u EU ili švedsku dozvolu za boravak.

Najavljene su i mere koje će razlikovati one koji su vakcinisani od onih koji nisu, ali za sada one nisu uvedene, piše dalje Koha.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.