CRTA: Glasačima sa Kosova i Metohije ugrožena tajnost glasanja

FOTO: KoSSev

Glasanje birača sa Kosova i Metohije na 46 biračkih mesta u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raški, obeleženo je velikom gužvom i lošom organizacijom biračkih mesta, što je dovelo do ugrožavanja tajnosti glasanja budući da se na pojedinim biračkim mestima istovremeno nalazilo i više desetina birača, saopštila je CRTA.

Ova misija je pratila i biračka mesta za srpske državljane sa Kosova i Metohije u četiri srpska grada.

Primećeno je i pojačano prisustvo policije ispred ovih biračkih mesta.

I u poslednjem preseku od 16 časova, CRTA je istakla velike gužve u upravo na mestima u kojima glasaju sa Kosova i Metohije.

I ranije danas ponovili su da su biračka mesta loše organizovana, kao i da je na pojedinim biračkim mestima istovremeno bilo po nekoliko desetina građana, što je onemogućilo tajnost glasanja.

Ove navode tokom dana potvrdili su za naš portal i brojni glasači, kao i posmatrači iz Lokalnog fronta, ali i pojedini članovi biračkih odbora.

Što se tiče novih podataka, CRTA je istovremeno navela da je do 19 sati izašlo 55,1 odsto građana (margina greške 1%). Poređenja radi, izlaznost je na parlamentarnim izborima 2016. godine do 19 časova iznosila 53.1, a 2020. godine 45.5 odsto.

Na nivou Beograda, izlaznost na izborima za republički parlament do 19 sati iznosi 52,2 (margina greške 0,6 odsto). To je za 4 procentna poena više nego što je bilo na beogradskim izborima u isto vreme 2018. godine

Od poslednjeg preseka u 16.30 časova, Posmatračka misija Crte je zbog izborne korupcije podnela još dve prijave policiji – dakle, ukupno sedam prijava za sada. Dve prijave odnose se na slučajeve tzv. bugarskog voza, koje su posmatrači Crte uočili u Kuli i Surčinu, a pet na slučajeve kupovine glasova zabeležene u Majdanpeku, Žitorađi Čukarici, Šapcu i Beočinu.

U drugom delu dana došlo je do porasta broja sporadičnih slučajeva nepravilnosti na biračkim mestima, poput vođenja paralelne evidencije birača i povrede tajnosti glasanja.

U Srbiji su takve nepravilnosti zabeležene na 12 odsto biračkih mesta, dok se u Beogradu broj biračkih mesta sa nepravilnostima duplirao od poslednjeg preseka i sada iznosi 10 odsto.

Tokom dana zabeleženo je šest slučajeva verbalnih pretnji posmatračima Crte. Na tri biračka mesta članovi biračkih odbora su posmatračima dobacivali, ali i upućivali pretnje zahtevajući da ne šalju informacije posmatračkoj misiji. Preostala tri slučaja desila su se van biračkih mesta.

Pošto se istovremeno održavaju izbori na više nivoa, očekuje se da će proces prebrojavanja glasova trajati duže nego 2020. godine. Kako bi se obezbedila pouzdanost i tačnost podataka, CRTA će s projekcijom rezultata izbora u javnost izaći tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mesta iz uzorka.

„Po pravilu, prvo stižu podaci sa manjih biračkih mesta. Obrada podataka sa biračkih mesta koja imaju više od hiljadu birača ponekad može da traje satima. U trenutku kada, na primer, ima više obrađenih podataka sa manjih nego sa većih biračkih mesta, procena bi mogla biti iskrivljena“, upozorila je CRTA.

Kako protiče izborni dan pratite u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.