Danas su izbori: Otvaraju se biračka mesta u centralnoj Srbiji i vrata autobusa na Kosovu

Vest je ažurirana

Građani Srbije danas biraju predsednika, novi saziv parlamenta i lokalnu vlast u 14 samouprava, uključujući i Beograd. Državljanima Srbije na Kosovu i Metohiji je uskraćeno pravo da glasaju na teritoriji na kojoj žive. Oni danas putuju pedeset ili više kilometara od svojih domova, da bi glasali u jednom od četiri grada u centralnoj Srbiji: Raški, Tutinu, Bujanovcu i Kuršumliji. Ovo je praktično ponovljena situacija od 16. januara ove godine, kada se na isti način glasalo na referendumu Repubilke Srbije. 

Sa glavne autobuske stanice u Kosovskoj Mitrovici, nešto pre 8 časova jutros, više od 20 autobusa krenulo je put Raške. Autobusi su uglavnom sa RKS oznakama i svi su obeleženi rednim brojevima. Najveći broj koji smo videli je 23. Sa izuzetkom dvoje, koji ne idu organizovano da glasaju, niko od ovih putnika nije hteo pred kamere da nam kaže kako komentarišu to što idu van Kosova da bi glasali za izbore Republike Srbije.

U njima se nalazi deo zaposlenih u javnim institucijama u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, ali i opštinama koje se vode da pripadaju kosovskomitrovičkom regionu, a južno su od Ibra, kao što je Vučitrn. Sever Kosova glasa u Raški i Ribariću, na ukupno 15 biračkih mesta (2 za Zubin Potok, 4 – Leposavić, 6 Kosovska Mitrovica i 3 za Zvečan). Birači Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga glasaće u Bujanovcu, a sa teritorije Kosovskog upravnog okruga – u Kuršumliji.

Kako nezvanično saznajemo, ovo je jedna od više autobuskih tura koja će prevoziti zaposlene tokom dana u Rašku i Tutin.

U više civilnih automobila bili su i policajci Kosovske policije. Na putu KM-Zvečan je i nekoliko policijskih patrola koje kontrolišu saobraćaj.

Ostanite tokom izbornog dana sa KoSSev-om.

23:30 – Slavlje u Kosovskoj Mitrovici, Vučić proglasio pobedu

Istovremeno kada se posle dužeg čekanja javnosti Srbije iz štaba SNS obratio predsednik Srbije, započelo se sa slavljem u Kosovskoj Mitrovici.

Aleksandar Vučić je saopštio da je za njega na Kosovu glasalo preko 90 odsto izašlih na birališta, odnosno, kako je naveo, njih 20,000.

Za to vreme u Kosovskoj Mitrovici se započelo sa slavljem, koje se pripremalo već od 20 časova uveče.

Kolone vozila sa zastavama SNS, zastavom Rusije, Srbije i upaljenim sirenama kružila je gradom, uz krug oko spomenika Knezu Lazaru i mladićima sa bakljadama na ovom mestu. Takođe se čula i rafalna vatrena paljba povremeno.

Inače je Vučić više puta večeras naglasio da je upravo rat u Ukrajini veoma uticao tokom izbornog procesa i to tako što je glasače „pomerio u desno“.

Predsednik Srbije je ujedno kazao da je ponosan na činjenicu da je uspeo da uradi „nešto što niko u Srbiji nikad nije uspeo“, jer je, kako je kazao, osvojio oko 2.245.000 glasova.

Ponosan je i zbog toga što će posle Nikole Pašića biti prvi Srbin koji je najduže bio na vlasti u Srbiji.

Vučić je ocenio da će SNS imati 124 mandata ili 125, jer nisu ubačeni rezultati nekih biračkih mesta, iz Republike Srpske, ali, kako je rekao, „male su to izmene“.

Na pitanje novinara „da li se oseća kao predsednik RIK-a, s obzirom na to da kao lider stranke saopštava rezultate, a da je ova komisija odlučila da se o rezultatima izjasni tek sutra uveče, kazao je da SNS ima svoj štab i da se na „ozbiljan način bave politikom“, kao i da će te rezultate prikazati svi.

„RIK po zakonu ima 96 sati vremena. Zašto se njima ne žuri, zašto gospoda neće da rade u 11 uveče ili u ponoć, a mi hoćemo ili moramo, to je nešto sasvim drugo. Ali oni će u skladu sa zakonom izaći sa rezultatima“.

On je naveo da se uvek to dešava na „apsolutno svim izborima“. „Ja učestvujem od 1993. i uvek se na isti način izborne komisije ponašaju“, naveo je Vučić.

21:30 – CRTA: Glasačima sa Kosova i Metohije ugrožena tajnost glasanja

Glasanje birača sa Kosova i Metohije na 46 biračkih mesta u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raški, obeleženo je velikom gužvom i lošom organizacijom biračkih mesta, što je dovelo do ugrožavanja tajnosti glasanja budući da se na pojedinim biračkim mestima istovremeno nalazilo i više desetina birača, saopštila je CRTA.

Ova misija je pratila i biračka mesta za srpske državljane sa Kosova i Metohije u četiri srpska grada. Primećeno je i pojačano prisustvo policije ispred ovih biračkih mesta. Opširnije u posebnoj vesti.

21:30 – RIK neće saopštiti preliminarne rezultate nakon zatvaranja birališta

Republička izborna komisija (RIK) nije večeras saopštila preliminarnu izlaznost na predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima održanim danas u Srbiji, na poslednjoj planiranoj konferenciji za novinare održanoj u zgradi parlamenta.

Štaviše, uprkos isteku vremena od onog predviđenog za zatvaranje birališta, glasanje je i dalje u toku, a RIK je naveo da će se obratiti tek sutra, a posle sednice koja treba da bude u ponedeljak u 20 sati kada će RIK saopštiti preliminarne rezultate izbora.

Do tada neće držati konferencije za novinare.

Na televizijama koje nisu pod kontrolom režima, odluku opisuju kao „opasnu“, „skandaloznu“ i „bez presedana“

To se nije dogodilo nikada od 2000. godine do danas, javio je reporter N1.

20.54 – Arsenijević: Ako se ovako nastavi dogodine se vidimo u Raški


I dok su građani u autobusima putovali u pravcu Raške kako bi glasali, članovi građanske inicijative Srpski opstanak ovog jutra su nedaleko od prelaza Jarinje izveli performans tj. kako su rekli, „sproveli akciju skretanja pažnje na pogrešnu politiku u proteklom periodu“.

Oni su na ovom mestu postavili transparent sa natpisom „Srpska lista – 10, Narod – 0“.

„Pogledajmo semafor – 10-0. Ako se ovako nastavi, nažalost, dogodine se vidimo u Raški“, poručio je predsednik ove inicijative Aleksandar Arsenijević.

20:45 – Aleksandar Vučić „pošteni gazda“

Tokom današnjeg dana razgovarali smo i sa sugrađanima, čija svedočenja nismo mogli da objavimo pre isteka izborne tišine. Evo šta nam je kazao stariji gospodin.

„Nije nam teško ni 120 km da pređemo kad imamo pravog čoveka da glasamo za njega. Milo mi je što imamo koga da glasamo, moramo da dođemo da bismo imali ‘poštenog gazdu'“.

20:30 – Krstić: Autobusima na glasanje otišli prisiljeni zbog radne obaveze

Tokom današnjeg dana razgovarali smo sa političkim analitičarem Branislavom Krstićem kog smo jutros zatekli da posmatra pripremu za odlazak zaposlenih autobusima u Rašku na glasanje. Po isteku ozborne tišine objavljujemo ono što nam je jutros kazao.

„Ovo je jedan mučan i jako težak dan za sve nas“, kazao je.

Kaže da je epilog ovakve situacije posledica animoziteta između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

„Da je neko drugi u Beogradu ili Prištini, nisam siguran da se ovi izbori ne bi održali na Severu Kosova“, ocenio je. Pogledajte i čitajte u posebnoj vesti šta je još kazao.

20.20 – RTS javlja većina birališta zatvorena, međutim na terenu ljudi i dalje čekaju u redovima

U Srbiji je u 20 časova zatvorena većina birališta i počelo je prebrojavanje glasova, prenosi RTS. Međutim, drugi mediji javljaju, uz društvene medijske kanale i društvene mreže da su na mnogim mestima i dalje velike gužve. Svi oni koji čekaju u redu, a stali su pre zatvaranja birališta – moraju da glasaju, odnosno treba da im sed omogući to pravo. Glasanje se prekida kada odgovorno lice stane na začelju kolone, odnosno reda i tako onemogući nove dolaske.

19.33 – Cesid/Ipsos: Do 19 časova glasalo 54,6 odsto birača

Do 19 časova na izborima u Srbiji glasalo je 54,6 odsto građana, navode iz Cesida i Ipsosa.

18.16 – Višekilometarska kolona na Jarinju

Na prelazu Jarinje trenutno je zabeležena višekilometarska kolona iz pravca Raške ka Severu Kosova. Kolona se proteže od skretanja ka planini Kopaonik pa do samog prelaza.

Mahom je čine civilni automobili koji se vraćaju sa glasanja u Raški. Kod vozača koji čekaju, primetna je nervoza.

Ipak, prema informacijama sa terena, kolona se brzo pomera.

Sa druge strane, u suprotnom pravcu, nema većih gužvi.

17.29 – Šef EULEX-a na Kosovu: Situacija na prelazima stabilna

Šef Misije EULEX na Kosovu, Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigermark), poručio je da policijska jedinica EULEX-a, zajedno sa rezervnim žandarmima, pomno prati situaciju na svih šest prelaza ka centralnoj Srbiji.

Vigemark je na Tviteru napisao da se saobraćaj na prelazima odvija bez zastoja i da nema incidenata.

„Formirana Policijska Jedinica i njena rezerva koju čine pripadnici Evropskih žandarmskih snaga od ranog jutra prate situaciju na svih šest zajedničkih prelaza između Kosova i Srbije. Saobraćaj se odvija bez većih zastoja i incidenata“, napisao je Vigemark.

 

17.22 – RIK: Do 16 časova glasalo 41,56 odsto birača
Izlaznost na izborima do 16 časova je 41,56 odsto, saopšteno je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK).
17.20 – CRTA: I dalje velike gužve na mestima gde glasaju Srbi sa KiM

I u poslednjem preseku od 16 časova, Crta ističe da su velike gužve i dalje primećene na biračkim mestima u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raški, gde glasaju birači sa Kosova i Metohije.

Ponovili su da su biračka mesta loše organizovana, kao i da je na pojedinim biračkim mestima istovremeno bilo po nekoliko desetina građana, što je onemogućilo tajnost glasanja.

Ističu i da je primećen pojačano prisustvo policije ispred ovih biračkih mesta.

15.10 – RIK: Do 14 časova glasalo 31,56 odsto birača, i dalje bez podataka o glasanju Srba sa KiM

Izlaznost na izborima do 14 časova je 31,56 odsto, od 6.502.307 ukupno upisanih birača, saopšteno je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK).

U beogradskom regionu izlaznost je 28,64 odsto, u Vojvodini 34,09 odsto, regionu Šumadije i Zapadne Srbije 31,94 odsto i u regionu Južne i Istočne Srbije 32,91 odsto, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku, Miladin Kovačević.

Dodao je da nema podataka o glasanju Srba sa KiM, koji glasaju na biračkim mestima u opštinama Bujanovac, Kuršumlija, Raška i Tutin.

15.05 – Dva ambasadora u Prištini posetili Merdare: Omogućen lagan prelazak preko granice za glasače 

Nemački ambasador Jorn Rode i francuska ambasadorka iz Prištine, Mari Kristin Butel posetili su danas Merdare.

„Posetili smo granični prelaz Merdare. Primetili smo dobru saradnju: četiri trake koje funkcionišu na obe strane. Čujem da je Kosovo povećalo, kao što je i obećalo, osoblje na odgovarajućim graničnim tačkama, kako bi omogućili lagan prelazak preko granice da, oni glasači koji na to imaju pravo, mogu da glasaju“, naveo je Rode na Tviteru.

14.53 – Glasanje građana Z.Potoka u Ribariću

Kako prenosi Zubin Potok INFO, prema nezvaničnim informacijama pravo glasa na dva izborna mesta u OŠ „Meša Selimović“ u Ribariću ima 4.381 birač.

Do 13 časova glasalo je 24,83% ljudi.

Više građana javlja da su i dalje velike gužve, a birači organizovano autobusima i privatnim vozilima – neprestano dolaze.

14.30 – Građani Kosovskog Pomoravlja glasaju u Bujanovcu

Biračka mesta na kojima danas glasaju građani iz opština u Kosovskom Pomoravlju otvorena su jutros, tačno u sedam časova u Srednjoj stručnoj školi „Sveti Sava“ u centru Bujanovca, preko puta opštine, prenosi RTV Puls.

Već u prvim časovima, na birališta su izašli građani iz opština Gnjilane, Kosovska Kamenica, Novo Brdo i Kosovska Vitina.

Kako javlja ovaj medij, glasači uglavnom putuju sopstvenim prevozom, ali su obezbeđeni i autobusi. Na administativnom prelazu Bela Zemlja beleže se gužve već od šest časova.

Na biralištima su prisutni i posmatrači za nadgledanje i posmatranje „CRTA“ i predstavnici OEBS-a.

13.15 – Nova tura autobusa krenula iz Mitrovice

Nova organizovana tura autobusa sa glasačima, krenula je nešto posle 13 časova sa autobuske stanice iz Kosovske Mitrovice ka Raški.

Veći deo ove ture popunjavaju zdravstveni radnici iz KBC Kosovska Mitrovica.

Prema ustaljenom obrascu, autobusi su parkirani na peronima i na parkiralištu kod autobuske stanice. Postupno odlaze jedan po jedan.

Od jutros primećujemo osobe koji deluju kao vodiči i po dvoje ih je u svakom autobusu.

Među ovim zaposlenima bila je i poslanica u kosovskoj skupštini, Miljana Nikolić, inače upravnica Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, kao i odbornica u kosovskoj SO Severna Mitrovica, Goranka Kragović.

Atmosfera na autobuskoj stanici deluje podeljena, na one koji su potpuno opušteni, koji se bez problema fotografišu, i na one koji se ustežu od objektiva kamera.

12.48 – Jarinje: Bez dužih zadržavanja iz pravca Leposavića ka Raški, u suprotnom pravcu gužve veće zbog povratka glasača

Na prelazu Jarinje iz pravca Leposavića ka Raški u ovim trenucima nema gužvi, samim tim i zadržavanja u tom pravcu su minimalna.

Takva situacija će se najverovatnije ubrzo promeniti, s obzirom na to, da iz Kosovske Mitrovice oko 13 časova kreće nova tura autobusa ka Raški.

Sa druge strane, zbog povratka glasača sa KiM, koji su već obavili glasanje, gužve su stvorene u suprotnom pravcu.

Iz pravca Raške ka Leposaviću, čeka se i do pola sata. Primetni su automobili sa KM i RA regostarskim oznakama.

12.45 – Kovačević: Izlaznost do 12h – 20,52 odsto, o glasanju Srba sa Kosova nema podataka

Izlaznost na današnjim predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima do 12 sati je 20,52 odsto, od 6.502.307 ukupno upisanih birača, saopšteno je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije, prenosi RTS.

U beogradskom regionu izlaznost je 18,23 odsto, u Vojvodini 23,93 odsto, regionu Šumadije i Zapadne Srbije 19,28 odsto i regionu Južne i Istočne Srbije 21,14 odsto, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

On je dodao da nema podataka o glasanju Srba sa KiM, koji glasaju na biračkim mestima u opštinama Bujanovac, Kuršumlija, Raška i Tutin.

12.30 – Crta: Velike gužve na mestima gde glasaju birači sa KiM

„Biračka mesta u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raški, gde glasaju birači sa KiM nisu obuhvaćeni Crtnim uzorkom za Srbiju, ali Crtini posmatrači prikupljaju informacije sa tih biračkih mesta“, potvrđeno je upravo iz Posmatračke misije Crta za KoSSev.

Ističu da je na ovim mestima zabeležena velika gužva, naglasivši da zbog neadekvatnih uslova, dolazi i do ugrožavanja tajnosti glasanja.

„Ne postoje adekvatni uslovi da bi toliki broj glasača mogao kako treba da glasa, ali mi i dalje pratimo“, potvrdila je Jovana Đurović iz misije Crta za KoSSev.

Dodala je i da će nakon sledeće konferencije, koja je najavljena za 16.30, imati više informacija o izbornom procesu na ovim mestima.

12.15 – Simić odbio da da izjavu 

Nakon upadljivog odsustva predstavnika Srpske liste, kako na autobuskoj stanici u Mitrovici, tako i u Raški, ispred OŠ u Raški nešto pre podneva pojavio se poslanik u skupštini Kosova i potpredsednik Srpske liste, Igor Simić.

Simića smo na ulasku u prostorije ove škole, upitali za kratku izjavu o atmosferi i procesu glasanja Srba sa KiM.

Međutim, ovaj zvaničnik nam je kazao da sada ne može da govori i da će to učiniti kasnije. Od tada ga više nismo sretali.

12.03 – Građani sa KiM o glasanju u Raški

Ispred OŠ u Raški zatekli smo birače nakon što su glasali. Reč je o glasačima iz mitrovačkog okruga, a među kojima su bili i ljudi iz Kosova Polja.

Svi oni u Rašku su došli organizovanim autobusima kako bi mogli da ostvare svoje glasačko pravo.

I dok pojedini tvrde da im nije bilo teško da putuju sat vremena i duže, drugi na pitanje o tome kako komentarišu to što su morali da dođu u Rašku da bi glasali, odgovaraju sa „A šta ćemo, jača sila“.

Ima i onih koji, to što su morali u Rašku da dođu na glasanje, komentarišu kao „Mi ne postojimo dole“. Video prilog i opširnije u posebnoj vesti. 

11.00 – KP pretresa putnike kod Srbice

U mestu Gornja Klina kod Srbice, pripadnici Kosovske policije pretresali su autobuse sa putnicima iz Goraždevca, koji su se uputili ka Ribariću na glasanje.

Osim organizovane autobuse, kako javlja Radio Goraždevac, policija je zaustavljala i privatne automobile, kako bi legitimisala putnike.

10.31 – Na terenu u Raški teško do informacija

Novinar našeg portala, uprkos više pokušaja, nije uspeo da dođe do zvaničnih informacija u vezi sa izbornim procesom u osnovnoj školi u Raški, gde glasaju građani Kosovske Mitrovice. Nadležni za to uglavnom upućuju na druge osobe, koje ili nisu tu, ili navode da nemaju informacija.

Ono što nam je za sada potvrđeno, jeste da su biračka mesta u osnovnoj školi u Raški jutros otvorena na vreme.

Ista situacija je i na biračkim mestima gde glasaju građani Zvečana, gde takođe nismo uspeli da dobijemo detaljnije informacije. One koje smo upitali, nisu hteli da govore za medije, a na pitanje ko je ovlašćen da novinarima daje informacije, govorili su da ne znaju.

Na ovom mestu, gde glasaju Zvečanci, primetne su ogromne gužve.

Šta kažu posmatrači Lokalnog fronta

Član posmatračke misije Lokalnog fronta, Ivan Miletić inače iz Kosovske Mitrovice, koji se nalazi na posmatračkom mestu broj 4, kazao nam je da su gužve velike, ali da uopšteno glasanje sada protiče bez problema.

Ističe da je jutros bilo primetno „nesnalaženje“, ali da se sam izborni proces stabilizovao u međuvremenu.

Miletić koji je zadužen za one glasače mitrovičkog regiona južno od Ibra, kaže da nije primetio nepravilnosti. Navodi da su slična iskustva posmatrača na drugim mestima.

10.30 – Kuršumlija: Do deset sati glasalo oko 700 birača 

I sa centralnog Kosova i iz Metohije, se organizovanim prevozom odlazi na glasanje.

Kako je javio Kim, na biračkom mestu u Osnovnoj školi Miloje Zakić u Kuršumliji gde glasaju Srbi sa centralnog Kosova i Sirinićke Župe glasanje je jutros počelo na vreme, a do deset sati je glasalo oko 700 birača sa pravom glasa.

Birače je u Gračanici predvodila gradonačelnica Ljiljana Šubarić.

Medijima je čak dostupan i raposred polaska autobusa u toku dana iz ovog dela Kosova.

10.07 – Građani sa Severa u Raški čekaju da glasaju

Ispred osnovne škole u Raški, prisutan je veliki broj građana sa Severa Kosova koji čekaju kako bi uspeli da dođu do svog biračkog mesta i ostvare glasačko pravo.

Iako je veća gužva i nema odstojanja, primetno je da niko ne nosi maske.

Priliv građana sa Kosova na ovom mestu je, iz minuta u minut, sve veći.

Prateći događaj od jutros, nismo uspeli da uočimo nikog od predstavnika Srpske liste, kako na autobuskoj u Mitrovici, tako ni u Raški.

Šest biračkih mesta obezbeđeno je za glasače iz Kosovske Mitrovice u osnovnoj školi u Raški, tri biračka mesta za Zvečan je u Gimnaziji, Leposavić četiri mesta u Mašinskoj školi, Srbica ima jedno mesto u Gimnaziji i Vučitrn takođe jedno mesto u Mašinskoj školi.

09.20 – KFOR, OEBS, KP i „Srpski opstanak“ kod Jarinja

Na prelazu Jarinje primetne su veće gužve, i do dva kilometra. Nedaleko od prelaza nalaze se vozila EULEX-a, kao i nekoliko patrola Kosovske policije koji obezbeđuju prolazak autobusa, što je u međuvremenu KP i sama potvrdila saopštenjem.

Zastoj je prilično dug i vozila se sporo kreću.

FOTO: KoSSev

Takođe, nove patrole Kosovske policije postavljene su i nešto niže, tačnije kod krsta nedaleko od prelaza Jarinje. Na istom mestu nalazi se i vozilo OEBS-a, kao i jedno vozilo u kojem su predstavnici američkog KFOR-a.

Na istoj lokaciji, međutim, nalaze se i članovi pokreta „Srpski opstanak“, koji su tu izveli performans, kojim su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što Srbi sa Kosova glasaju izvan Kosova.

Usled velike kolone koja se stvorila iz pravca Leposavića ka Jarinju, vozila se na samom prelazu puštaju naizmenično, kako ne bi došlo do većeg zastoja, a upravo zbog velikog broja autobusa na prelazu.

Automobili mitrovičkih tablica se na prelazu propuštaju bez problema, bez provera. Za one koji imaju RKS tablice, standardno se postavljaju stikeri.

Za one koji nemaju organizovani prevoz i ne znaju kuda da odu da glasaju  provera se može jednostavno izvršiti elektronskim putem, klikom OVDE. Sve što je potrebno da uradite jeste da unesete lični i registarski broj identifikacionog dokumenta – lične karte ili pasoša i označite koji dokument koristite.

Primer provere mesta za glasanje elektronskim putem preko RIK-a
Preko 6 miliona birača za 19 lista i osam kandidata za predsednika

Na ukupno 8.255 biračkih mesta, pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 6.502.307 građana Srbije.

Oni će se opredeljivati između 19 izbornih lista i osam kandidata za predsednika – aktuelnog – Aleksandra Vučića, Zdravka Ponoša, Miloša Jovanovića, Boška Obradovića, Miše Vacića, Milice Đurđević Stamenkovski, Biljane Stojković i Branke Stamenković.

Redosled izbornih koalicija i stranaka na listiću:

1. Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve

2. Ivica Dačić – Premijer Srbije

3. Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor

4. Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka

5. Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (SSP, NS, DS, DZVM – VMDK, Stranaka Makedonaca Srbije, PSG, Sindikati Sloga, PzP, PSS, Vlaška stranka)

6. Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno-demokratska alternativa –

DSS – Monarhisti – Vojislav Mihailović

7. Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici

8. Muftijin amanet – Usam Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja

9. Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović

10. Suverenisti – Saša Radulović (DJB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (ŽZS)

11. Boško Obradović – Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije

12. Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani (DSHV, ZZV)

13. SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin

14. Boris Tadić – Ajmo ljudi – SDS – NOVA – 1 od 5 miliona – Tolerancija Srbije – Ujedinjeni pokret zelenih Srbije – Bošnjačka građanska stranka – Stranka Crnogoraca

15. Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa

16. Koalicija Albanaca Doline

17. Otete Bebe Ana Pejić

18. Romska partija – Srđan Šajn

19. Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko-ruski pokret, Srpsko-ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza)

Uz birališta u Srbiji, u inostranstvu će biti otvoreno 77 biračkih mesta, u 34 države, na kojima će moći da se izjasni 39.777 državljana Srbije koji su se prijavili za glasanje.

Biračka mesta su još juče ujutru otvorena u Ambasadi Srbije u Londonu, čime je započeto glasanje u dijaspori, a potom i u SAD-u, Kanadi i drugim državama.

Biračka mesta otvorena su jutros u Srbiji u 7 sati, a zatvaraju u 20 sati, do kada traje izborna tišina, koja „teče“ od petka.

Najavljeno je da će RIK konferenciju za medije održati u 11.05, i posle toga na svaka dva sata.

Rokovnikom Republičke izborne komisije predviđeno je da je rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji 4. april do 8 sati, a zbirni izveštaj o rezultatima glasanja RIK donosi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Kako glasaju Srbi sa Kosova

Zabrana održavanja srpskog referenduma na teritoriji Kosova u januaru ove godine nagovestila je da se identičan scenario sprema i za ovaj izborni proces.

Republička izborna komisija Srbije usvojila je 25. marta odluku da će birači sa Kosova na izborima glasati u opštinama u centralnoj Srbiji.

Odluka je doneta usled nemogućnosti da se, kao i tokom prethodnih srpskih izbornih ciklusa, a po ustaljenoj praksi o „prikupljanju“ glasova od strane OEBS-a, izbori održe na teritoriji Kosova.

Do „nemogućnosti“ je došlo nakon pregovora koji su vođeni posredstvom međunarodnih zvaničnika, odnosno usled odbijanja predloga Kvinte od strane kosovske vlade, koja je zahtevala da im se srpska vlada obrati zvaničnim putem sa molbom za održavanje izbora.

Srpski predsednik je odbio ovakav zahtev, jer bi, usled pristanka, kako je on protumačio, to značilo da je Srbija priznala Kosovo.

Usled toga, srpska Republička izborna komisija odlučila je da Srbi sa Kosova glasaju u Bujanovcu, Tutinu, Raški ili Kuršumliji, u zavisnosti od mesta prebivališta na ukupno 46 biračkih mesta.

Birači Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga glasaće u Bujanovcu, sa teritorije Kosovskog upravnog okruga – u Kuršumliji, birači sa teritorije Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga osim birača sa teritorije opštine Zubin Potok – u opštini Raška, birači sa teritorije Pećkog i Prizrenskog okruga i sa teritorije opštine Zubin Potok glasaće u Tutinu.

 

Neposredno nakon donošenja odluke RIK-a građanima sa Kosova je bilo omogućeno da provere na kojim mestima u centralnoj Srbiji glasaju uvidom u birački spisak, koji je ažuriran ovim novim informacijama. 

Republička izborna komisija usvojila je i odluku o utvrđivanju rasporeda mesta po kojima poslaničke grupe predlažu članove i zamenike članova biračkih odbora u stalnom sastavu za sprovođenje glasanja na biračkim mestima, na kojima će glasati birači Kosova.

Kako je saopšteno iz Republičkog zavoda za statistiku, raspoređeno je 276 članova biračkih odbora, s tim da je 50 odsto, odnosno 138 njih iz SNS-a.

Ostale poslaničke grupe dobile su drugu polovinu  – Socijalistička partija Srbije – 48, Pups – 18, Savez vojvođanskih Mađara – 18, Jedinstvena Srbija – 17, SDPS – 14, UDSDA – 12 i SPP-USS – 11 članova biračkih odbora.

Autobusi nekada iz centralne Srbe na KiM, a sada obrnuto

Ovo je prvi put da birači sa KiM-a na predsedničkim i parlamentarnim izborima neće i glasati u opštinama u kojima i žive, već u centralnoj Srbiji.

Bez kampanje. Kako se „čuvaju kutije“

Osim izbora, na Kosovu je izostala i predizborna kampanja – uključujući i vlast i opoziciju.

Pojedini i retki kandidati za poslanike sa Severa Kosova iz opozicije su svoju kandidaturu javno objavili tek ove nedelje preko profila društvenih mreža.

Kako saznajemo, iz Kosovske Mitrovice i Zvečana nije bilo kandidata voljnih da budu deo biračkih odbora iz opozicionih stranaka, te su kao „čuvari kutija“ za ove teritorije određeni oni koji žive u centralnoj Srbiji.

Nije tako za Zubin Potok i Leposavić, međutim. Kako saznajemo 22 su članovi proširenog sastava biračkih odbora ispred Ujedinjeni za pobedu Srbije za ove opštine.

Oni će biti raspoređeni u Ribariću (Tutinu) gde glasaju srpski državljani iz Zubinog Potoka, odnosno metohijskog dela, i u Raški, gde glasaju iz Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Vučitrna i Obilića.

Ukupno je 15 biračkih mesta (2 za Zubin Potok, 4 – Leposavić, 6 Kosovska Mitrovica i 3 za Zvečan.

Uprkos tome i ovog puta se državni resursi koriste kako bi se omogućilo organizovano glasanje.

I dok su za prethodne izborne procese autobusi iz centralne Srbije dolazili na Kosovo kako bi mogli da glasaju raseljeni građani, ali i značajan broj onih koji žive u centralnoj Srbiji a vode se formalno kao zaposleni na Kosovu, sada se autobusi kreću u suprotnom pravcu.

Kako KoSSev nezvanično saznaje od više izvora, za danas je radi glasanja organizovan i obezbeđen veći broj autobusa koji će kretati iz više srpskih sredina na Kosovu, a kako bi se biračima omogućilao da odu u centralnu Srbiju i glasaju.

Prema takođe nezvaničnim informacijama, ovim autobusima će putovati prvenstveno zaposleni u srpskim institucijama, ali i kosovskim, u kojima su u prethodnim danima sačinjavani spiskovi zaposlenih koji će ići na glasanje.

Takođe saznajemo i da će autobusi saobraćati na istim relacijama, tj. iz srpskih sredina do biračkih mesta, u više navrata tokom dana.

Sa druge strane, usled diskriminacije sa putnim dokumentima, već godinama se povećava broj ovih građana koji, iako žive na KiM-u, svoje mesto boravišta prijavljuju u centralnoj Srbiji i očekuje se da će oni danas da glasaju u mestima gde su registrovani.

Kako KoSSev saznaje iz više izvora tokom prethodnih dana, ovi građani pozvani su da glasaju.

Ujedno, još od petka je, barem u Kosovskoj Mitrovici, vidljivo odsustvo ljudi.

Rekordan broj posmatrača, među njima i sa Kosova ispred Lokalnog fronta i Ujedinjenih za pobedu Srbije

Današnje izbore propratiće rekordan broj posmatrača –  5.218 iz devet domaćih organizacija, dok će 23 strane države takođe imati priliku da posmatra izbore, potvrđeno je iz RIK-a.

Iako za ove izbore vlada ogromno interesovanje kada su posmatrači u pitanju, to nije slučaj i na Kosovu.

Među domaćim organizacijama je i udruženje Lokalni front, čije je sedište u Kraljevu i koja će sa 200 posmatrača pokriti sve delove Srbije. Među posmatračima Lokalnog fronta biće i četvoro njih sa Kosova.

Oni su potvrdili za KoSSev da su prethodno kontaktirani iz Lokalnog fronta, te da su pristali da nadgledaju sprovođenje izbornog procesa na glasačkim mestima opredeljenim za Srbe sa Kosova u Raški.

 

KP pripremila „mere za očuvanje mira“; Zahtev da se omogući nesmetani odlazak birača.

Neposredno pre održavanja izbora, a uprkos tome što njih neće biti na Kosovu, Kosovska policija je potvrdila da je pripremila „mere za očuvanje mira“ koje će danas primenjivati.

Istog dana je iz italijanske ambasade saopšteno da je diplomatski predstavnik ove zemlje na Kosovu razgovarao sa komandantom KFOR-a o preduzimanju mera kako bi se biračkima danas omogućio nesmetani odlazak u centralnu Srbiju.

Više o predstojećim srpskim izborima, te svemu što je prethodilo, odnosno usledilo nakon odluke o glasanju Srba u centralnoj Srbiji, čitajte na našoj tematskoj stranici: Izbori u Srbiji 2020.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.