BLOG 751. dan epidemije: EMA razmatra Hiprinu vakcinu kao buster dozu

Foto: KoSSev

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je nedavno da je počela sa razmatranjem eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa, koju je napravila španska farmaceutska kompanija Hipra kao buster doze. Njena procena zasnovana je na preliminarnim podacima iz laboratorijskih studija i istraživanja kod odraslih koja su upoređivala Hiprinu buster vakcinu sa vakcinom koju je napravio Fajzer-Biontek, navodi AP. Početni rezultati ukazuju na to da imuni odgovor postignut sa vakcinom Hipra „može biti efikasan“ protiv koronavirusa, uključujući i omikron. Hipra je vakcina zasnovana na proteinima, a namenjena je onima koji su se vakcinisali RNK vakcinom.

Peking šalje 10.000 zdravstvenih radnika u Šangaj u cilju suzbijanja epidemije

Nastojeći da suzbije epidemiju kovida-19 koja se brzo širi u Šangaju, najvećem kineskom gradu kineska vlada je poslala više od 10.000 zdravstvenih radnika iz cele zemlje u taj grad, ukljucujući 2.000 vojnih medicinskih radnika.

Rukovodstvo Šangaja je saopštilo danas da sprovodi masovno testiranje svih 25 miliona stanovnika, a proces tzv. dvofaznog zaključavanja ušao je u drugu nedelju, prenosi AP.

Iako su mnoge fabrike i finansijske kompanije uspele da nastave sa radom primenjujući izolaciju svojih zaposlenih, raste zabrinutost zbog potencijalnog ekonomskog uticaja produženog zatvaranja kineske finansijske prestonice i velikog centra za transport i proizvodnju.

Kosovsko MZ: 27 novoobolelih, danas bez preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je registrovano 27 novih slučajeva obolelih od koronavirusa, od 752 testirana uzorka, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja. Nema preminulih.

Opširnije pročitajte ovde.

Srbija: 1,471 novi slučaj zaraze, preminulo 9 osoba

Broj osoba preminulih od posledica kovida u Srbiji, u poslednja 24 sata je 9. Zvanično je potvrđen 1,472 novi slučaj infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Detaljnije u posebnoj vesti.

Direktorka bolnice u Batajnici: Sa koronom još nije gotovo (N1)

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da pandemija koronavirusa nije završena i da, prema definiciji, može da traje od dve do pet godina.

„Ono što je izvesno jeste da je virus oslabio, da je postignut solidan kolektivni imunitet, pre svega zahvaljujući imunizaciji stanovništva“, rekla je Adžić Vukičević za Politiku.

Prema njenim rečima više od 78 odsto stanovnika u najrazvijenijim delovima sveta primilo je obe doze vakcine, dok je samo osam odsto ljudi u najsiromašnijim zemljama vakcinisano, što može predstavljati dodatnu pretnju čitavom svetu.

Ona je navela da je trenutno u kovid bolnici u Batajnici na lečenju oko 200 bolesnika, uglavnom starije životne dobi, dominantno u osmoj i devetoj deceniji života, a među njima je polovina vakcinisanih.

„Bolesnici imaju brojne pridružene bolesti, koje su zapravo i razlog njihove hospitalizacije, a kod nekih prediktor lošeg ishoda lečenja“, rekla je Adžić Vukičević.

Ona je precizirala da je u jedinici intenzivne nege 20 bolesnika, dok je intubirano 16 pacijenata.

„Od otvaranja Kovid bolnice u Batajnici do danas lečeno je oko 20.000 bolesnika“, rekla je Adžić Vukičević.

Švedska preporučila četvrtu dozu vakcine starijima od 65 godina (N1)

Švedska je preporučila četvrtu dozu vakcine protiv kovida-19 osobama starijim od 65 godina, kao i onima koji žive u staračkim domovima ili dobijaju kućnu negu.

Ranije preporuke za četvrtu vakcinu važile su za osobe starije od 80 godina.

Preporuka se odnosi i na osobe između 18 i 64 godine sa umerenim do teškim imunološkim nedostatkom, navodi se u saopštenju Švedske agencije za javno zdravlje.

„Cilj je kao i ranije da se spreči ozbiljna bolest i smrt od kovida-19“, rekla je šefica Agencije Karin Tegmark Vajsel.

Tegmark Vajsel je dodala da je „opravdano“ pružiti drugu buster vakcinu jer infekcije u Švedskoj i drugim zemljama nastavljaju značajno da rastu, a zaštita vakcinama počinje da opada za starije starosne grupe.

Tokom većeg dela pandemije, Švedska se istakla među evropskim nacijama po svom relativno brzom odgovoru.

Nikada nije ušla u blokadu ili zatvarala preduzeća već se uglavnom oslanjala na individualnu odgovornost za kontrolu infekcije.

Iako su smrtni slučajevi od koronavirusa bili visoki u poređenju sa drugim skandinavskim zemljama, bili su niži od mnogih drugih mesta u Evropi koja su primenila mere karantina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.