Krstić: Autobusima na glasanje otišli prisiljeni zbog radne obaveze

„Ovo je jedan mučan i jako težak dan za sve nas“, prokomentarisao je ovog jutra na autobuskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici za KoSSev politički analitičar Branislav Krstić, to što su Srbi sa Kosova morali da otputuju do gradova u centralnoj Srbiji kako bi glasali.

Kaže da je epilog ovakve situacije posledica animoziteta između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

„Da je neko drugi u Beogradu ili Prištini, nisam siguran da se ovi izbori ne bi održali na Severu Kosova“, ocenio je.

Navodi da su danas Srbi sa Kosova putovali do gradova u centralnoj Srbiji autobusima kompanija za auto prevoz, među kojima je bilo i onih čiji su vlasnici Albanci.

„Autoprevoznicima kosovskih Albanaca nimalo ne smeta da budu upošljeni i da za određenu naknadu voze Srbe do Raške i ostalih destinacija gde glasaju Srbi u centralnoj Srbiji“, kazao je.

Krstić dodaje da su put centralne Srbije, organizovanim autobusima, danas uglavnom kretali oni koji su zaposleni u srpskim institucijama.

„Kada govorimo o sastavu glasača, onda je tu rak pitanje onoga što se događa srpskoj zajednici, srpskom narodu na Kosovu, a to je da su uglavnom otišli na glasanje oni koji su na budžetu Republike Srbije, kojima je radna obaveza da to glasanje obave po svaku cenu, koji su prisiljeni da to učine da ne bi ostali bez radnog mesta“, naveo je Krstić.

Sa druge strane, kaže da je među putnicima bilo i onih koji su „zainteresovani za neko novo radno mesto“:

„Odnosno, oni koji su na osnovu obećanja koja su dobili od lidera Srpske liste bili prinuđeni da glasaju i prikupe još 15-tak glasača koji do sada nisu izlazili na glasanje“, poručio je Krstić.

Kaže da je ovog jutra vladala „mučna atmosfera“.

„Ako pogledate lica ovih ljudi, možete da zaključite da danas nema nikakve svečarske atmosfere, da danas ljudi izbegavaju da daju izjave, da komentarišu, zašto idu na izbore. Jedan mučan i jako težak dan za sve nas u Mitrovici“, zaključio je Krstić.

Izborni dan pratite u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.