Na Kosovu 25.259 porodica koristi kosovsku socijalnu pomoć

Socijalna pomoć
Foto: RTK 2

Na Kosovu 25.259 porodica koristi socijalnu pomoć pri kosovskom sistemu, što je u poređenju sa istim periodom u protekloj godini manje za 213 porodica ili 996 osoba. Na teritoriji Opštine Gračanica koju čini 17 sela, u poslednje dve godine socijalnu pomoć koristi između 120 i 140 porodica. Iznos socijalne pomoći zavisi od broja članova domaćinstva, najniži 60, a najveći 157 evra. Centru za socijalni rad pri Opštini Gračanica ove godine je dodeljeno 108.165 evra za korisnike ove pomoći koji su podeljeni u dve kategorije.

U prvoj kategoriji su samohrani roditelji, sa decom mlađom od 18 godina i lica ograničenih sposobnosti čiju procenu vrši lekarska komisija Ministarstva rada i socijalne zaštite, dok u drugu kategoriju spadaju nezaposleni roditelji, sa bar jednim detetom mlađim od pet godina, kaže službenica u Centru za socijalni rad pri Opštini Gračanica Sonja Nešić.

Nešić dodaje i da pored redovne socijalne pomoći postoje i određene beneficije za ugrožene, kao što su nadoknada za električnu energiju, besplatni zdravstveni pregledi, pribavljanje određene dokumentacije, kao i da se u slučaju nepogoda, smrtnih slučajeva, teške bolesti, ljudima daje i jednokratna novčana pomoć.

Ulogu u pomoći licima koji su ostvarili pravo na socijalnu pomoć, takođe, ima i Crveni krst Kosovo Polje, koji je smešten u Ugljaru.

„Imamo 84-85 korisnika, koji su ostvarili pravo na socijalnu pomoć, 80% je srpske nacionalnosti, oko 20% romske i vrlo malo Albanaca,“ kaže Jovica Mitrović iz Crvenog Krsta Kosovo Polje, navodeći da su u obavezi, kad imaju humanitarnu pomoć, da takvim porodicama pomažu.

„Crveni Krst ih snabdeva hranom, kada nam donatori dostave humanitarnu pomoć.“

Međutim, Mitrović navodi i da su mnoge porodice, pogotovu kosovski Srbi – neažurne u sređivanju papirologije, ali i dodaje „znamo da su socijalno ugrožene, tako da uvek imamo oko 250 porodica na teritoriji Opštine Kosovo Polje, koji su naši korisnici“.

Posla nema, a kad je za glasanje svi dolaze

Dve porodice, Čelić, iz Preoca žive u teškim uslovima. Niko od članova ovih porodica ne radi pa preživljavaju od sakupljanja sekundarnih sirovina.

„Imam sedam članova porodice, nigde ne radim, živimo od kupovine i prodaje gvožđa. Ne uspevamo da platimo struju, vodu i ostale komunalije, dok četvoro dece ide u školu,“ kaže Isret Čelić iz Preoca.

On navodi da posao ne bira, kao i da je bitno samo da se radi, međutim, dodaje „koji put sam bio, samo kažu nema, dok „kad je za glasanje, svi dolaze“.

„Živimo, pravo da vam kažem, bez ikakvih uslova, svoju kuću nemam, socijalu ne primam, skupljam gvožđe da bi ostali živi. Mi smo sposobni za rad i sve možemo da radimo“, potvrđuje reči svog rođaka Berjan Čelić.

Skromno, takođe, živi i šestočlana porodica Ničić iz Lapljeg Sela. Jedini izvor prihoda ove porodice je minimalac, za koji kažu da ne podmiruje ni njihove osnovne potrebe. Opština Gračanica sagradila im je kuću, ali, kako kažu, oni još uvek u nju ne mogu da se usele.

„Kao što vidite, dok se nije napravio put, nismo imali vlagu u kući, kako je napravljen put pojavila se vlaga, i ja sam se razbolela, astmu sam dobila,“ kaže Snežana Ničić.

Ona kaže i da uprkos bolesti, u poslednjih šest meseci ne može da ode kod lekara jer je njen suprug skorije imao dve operacije.

„Jedna ćerka je učenica treće godine Ekonomske škole, odličan je đak, mlađa je sedmi razred, vrlo-dobra, nemamo uslove da živimo normalno. Taj minimalac što primamo dali smo za struju i za lekove, jer koristimo dosta lekova koji ne idu na recept,“ govori Snežana.

„Opština Gračanica nam je sagradila ovu kuću, ima još neke sitnice da se urade, ali ne znam kako ćemo da je napunimo, od minimalca ne možemo,“ dodaje Snežana.

Prema podacima Ministrastva za Socijalni rad u Prištini 25.259 porodica prima socijalnu pomoć, za čiju isplatu se godišnje izdvaja 2,686,217,50 evra. Mesečno ovom ministarstvu stiže od 300 do 400 zahteva. Korisničke porodice dobijaju i mesečni dodatak od 5 evra za svako dete do 18. godine.

Da bi ostvarili pravo na socijalnu pomoć svi članovi porodice moraju biti „državljani Kosova“, a kada je reč o strancima, oni moraju da imaju dozvolu za boravak, da su potražioci azila ili je reč o licima koja imaju status izbeglica.

Skoro polovina svetske populacije živi sa manje od 2,50 dolara dnevno, potvrđuje analiza Svetske banke, dok više od 1,3 milijarde živi u ekstremnom siromaštvu, sa manje od 1,25 dolara dnevno. Prema podacima UNICEF-a, 22.000 dece svakodnevno umire zbog siromaštva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.