Patrijarh Porfirije: Mir, praštanje i pomirenje sa onima koji su nam najbliži jedina je mogućnost opstanka

Foto: TV Hram

Molimo se za sve ljude, sunarodnike i one sa kojima živimo, uključujući pre svega braću Albance. Gradimo zajedno mir, kao što su ga gradile srpske porodice sa albanskim porodicama i koji su i u dobra i zla vremena čuvale Pećku svetinju i svete Dečane. Bog kao ljubav po svojoj suštini, ne gleda na to ko je ko. Da su svi božija deca, ti su čestiti Albanci znali, poručio je danas iz Pećke Patrijaršije, patrijarh srpski Porfirije.

Nakon skoro dvočasovne liturgije i čina svečanog ustoličenja 46. patrijarha odnosno 57. poglavara Srpske Pravoslavne Crkve i molitve njegovog ustoličenja danas u Pećkoj Patrijaršiji, patrijarh Porfirije održao je pristupnu besedu.

„Mnoštvo razloga sabralo nas je danas u ovo vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijaraha, stecište književnika i umetnika i najumnijih Srba minulih vremena. Mnoštvo je povoda i razloga, a samo je jedan najvažniji, jedan jedini, bez koga ne bi postojao i ne bi bio moguć niti jedan drugi. Glavni razlog je da nas je Presveta mati Božja sabrala, njen pokrov koji je uteha i radost hrišćanima“, kazao je danas ustoličeni patrijarh na početku besede.

Poručio je da pravoslavne Srbe današnji praznik uvek iznova raduje, jer iznova shvataju, razumeju i podsećaju se da su narod božiji, da pripadaju bogu i imaju njegov blagoslov spasenja.

Današnji praznik ih, kako je istakao, podseća da imaju dom očev – crkvu i da pripadaju svojim porodicama, ali i svome narodu i društvu.

„To je razlog zbog kog smo došli i zbog kog je i srpski patrijarh danas ovde. To je razlog koji nam daje mogućnost da se molimo za sve ljude, za zajednicu ljubavi, za mir i dobro, koje Hristos daruje i želi svima“, istakao je patrijarh Porfirije.

Iz Pećke Patrijaršije danas je pozvao sve vernike da se mole za sve ljude, sunarodnike i one sa kojima žive na prostoru KiM, kako je naglasio, pre svih braću Albance.

„Gradimo zajedno mir, kao što su ga gradile srpske porodice sa albanskim porodicama i koji su i u dobra i zla vremena čuvale Pećku svetinju i svete Dečane“, istakao je.

„Ti su čestiti Albanci, bez obzira na to što su bili muslimani ili baš zbog toga što su bili muslimani, kao čestiti ljudi, znali za moć molitve i znali da je tamo gde je molitva prisutna – prisutan i bog. Znali su da se u pravoslavnim svetinjama moli i za njih i za njihovu decu. I da Bog kao ljubav po svojoj suštini, ne gleda na to ko je ko. Da su svi božija deca, to su znali“.

Poruku mira poslao je odmah na početku, a kako niko ne bi „naknadno pripisivao srpskoj crkvi nešto drugo“, naglasivši potom da je program Srpske Pravoslavne Crkve i patrijarha – mir i samo mir.

Mir, uz pomirenje i praštanje, sa onim najbližim, poručuje Patrijarh, jedina je mogućnost opstanka pre svega dece.

„Prvo pomirenje, praštanje i mir sa onima koji su nam najbliži. Sa onim koji nam je prvi sused, mir je jedina mogućnost opstanka i naše i njihove dece. Naša deca su najvažnija nama, koji ovde živimo. Šansu da im omogućimo da žive u miru imamo samo mi, pre svih. I niko drugi našoj deci, ne može pružiti takvu priliku niti je zainteresovan“, naveo je.

Srbima i Albancima, kao i za ostalim građanima Kosova, poručio je da čuvaju jedni druge.

„Nađimo uz božju pomoć u sebi snagu i čuvajmo jedni druge, jer želja za mirom saglasna je sa osnovnim načelima naše vere. Mir je deo božijeg promisla za ljudski rod i čovečanstvo i celokupni stvoreni svet. Mir koji dolazi kao dar božji siguran je i jedini nepokolebljiv. Mir je unutrašnji – koji imamo u sebi, ali i spoljašni -. sa svim ljudima i stvorenjima“, kazao je patrijarh u pristupnoj besedi.

Dodao je da je to ono što Hristos očekuje, ali i prethodnici Patrijaršije.

Oni su, podsetio je, ti koji su ustanovili tradiciju Srpske Pravoslavne Crkve – da svaki srpski patrijarh bude ustoličen i uveden u sveti tron prvojeraraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji.

Osvrnuvši se na to što su se u Pećkoj Patrijaršiji ustoličavali patrijarsi od 13. veka, naglasio je da je upravo pećki tron najbliži presto Bogu koji je narod sagradio i da je zato Patrijaršija najvažnija i najsigurnija kuća vernika

Patrijarh je kazao i da kada su pećki patrijarsi bili daleko od trona „duše njihove i misli bili su vezani za ovaj tron, za srpski pravoslavni jerusalim“.

„Odavde celom srpskom narodu dolazi božji blagoslov. Taj blagoslov čuva sve naše svetinje na Kosovu i Metohiji, kojih je kao zvezda na letnjem nebu. Tako čuva srpski pravoslavni narod, da opstane u svom domu, jer Kosovo i Metohija su dom srpskog pravoslavnog naroda. Ovde smo se rodili za Hrista – u Pećkoj Patrijaršiji, Dečanima, Gračanici, Svetim Arhangelima i drugim prizrenskim hramovima“, naglasio je srpski patrijarh.

Uz poruku da niko danas ne gradi, ne čuva i ne drži pećki tron kao monahinje u manastiru, ali i drugi monasi i monahinje u ostalim svetinjama na KiM, naglasio je da su pravoslavni Srbi na KiM – ti koji ga svojom snagom i voljom uzdižu.

Foto: TV Hram


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.