Cilj im je da priznamo Kosovo – čekaju trenutak da nas pritisnu do kraja, a mi – da pritiske odbijemo


„Mi znamo šta je to što oni žele, oni znaju šta je to što mi želimo. Oni čekaju svoj trenutak da nas pritisnu do kraja, mi čekamo svoj trenutak da pritiske odbijemo“, kazao je danas predsednik Srbije govoreći o odnosu Zapada i Beograda prema pitanju Kosova. Uz još jedno obećanje da neće da prizna Kosovo i omogući mu ulazak UN, građane Srbije upozorava na posledice – „nisu sve ove pretnje bile uzaludne svih meseci unazad“, rekao je Vučić.

Srpski predsednik ugostio je danas u Palati Srbije učenike i nastavnike osnovne škole „Sveti Sava“ u Žerovnici kod Zvečana.

Osnovcima se zahvalio zbog toga što „vole svoju zemlju i što će svojim znanjem da doprinesu napretku Srbije“, a njihovim roditeljima zbog toga što „čuvaju svoju otadžbinu i u uslovima teškog progona, svakodnevnog maltretiranja, znaju da imaju samo jednu zemlju“.

O tome čitajte u posebnoj vesti:

Vučić sa osnovcima iz Žerovnice: Hvala vašim roditeljima što čuvaju otadžbinu u uslovima progona i maltretiranja

Potom se još jednom obratio medijima. Govorio je i danas o dvostrukim standardima, odnosno, kako je rekao, „bezobzirnom, licemernom ponašanju“ Zapada.

Kaže da se KFOR s pravom poziva na Rezoluciju 1244 iz koje „crpi mandat“, ali:

„Kada ih pitate za druge norme iz te Rezolucije, onda kažu – ‘e hajde zaboravite, nemojte da gledate u prošlost, gledate u budućnost’. To je nešto na šta mi nedovoljno veliki moramo da, kako bi veliki pesnik rekao – ‘sviknemo’ i da se u granicama mogućeg borimo za svoj narod i našu zemlju“, kazao je Vučić.

Sila Boga ne moli, hoće da nas primoraju da priznamo Kosovo

Upitan koje su to granice mogućnosti, Vučić odgovora da je „maneverski prostor veoma mali“.

„Niko od njih mi ne kaže da nisam u pravu kada im kažem za Rezoluciju 1244. Niko od njih ne kaže – ‘nisi u pravu’, kada govoriš o Povelji UN, jer to ne mogu da kažu. Niko od njih nije glup, to su ljudi koji su pametni kao mi, ili pametniji, ali sila Boga ne moli. Oni su silniji, jaki, oni mogu sve i baš ih briga“, rekao je Vučić.

Precizira da je cilj Zapada da „primora“ Srbiju da prizna Kosovo „na jedan ili drugi način“.

„Suštinski, njihov cilj je da nas ubace u neki pravni okvir u kojem ćemo na jedan ili drugi način da priznamo nezavisnost Kosova. I to nije pitanje – hoćete li da rešite problem sa nekim izborima na Severu, sa održavanjem izbora za Srbiju, sve su to problemi, ali ništa od toga nije najveći problem ili suština svega toga. Hoćete li da rešite pitanje dokumenata kao što smo rešavali, ili rešite ili nerešite problem tablica – ništa od toga nije ključno, ključno je – hoćemo li mi njih da pustimo u UN ili ne“, rekao je Vučić.

Srbija ih, međutim, „neće pustiti“, podcrtava predsednik.

Ipak, građanima Srbije poručuje da je lako svakom čoveku da kaže to što želi, ali i da treba da znaju da za sve postoje posledice.

„I nemojte da vas lažu da za to neće postojati posledice, postojaće. Nisu sve ove pretnje bile uzaludne svih meseci unazad. Pa iznenada dođete u Brisel i (kažu) – ‘hajde potpiši’, za ono što sam im već pet puta rekao da je nemoguće“, kazao je Vučić.

Međutim, „ne vredi“:

„To će samo da se nastavlja i da se nastavlja i onda će da vam govore – ‘pa vi znate da Kosovo ima već sankcije, svi traže da ih imate i vi’. Pitate ih ‘zbog čega’ – ‘pa eto, Banjska’ i tako“.

Sitničarenje 

Podsetivši na ranjavanja Srba na Kosovu u prethodnom periodu, Vučić kaže da mu zvaničnici sa Zapada na pitanje – šta je sa istragama tih slučajeva, odgovaraju sa – ‘pa dobro, sad sitničarite, to su već detalji’.

Terate me da se ponašam pilićarsko-šibicarski i stičem sebi poene u izbornoj kampanji

Upitan, međutim, da li će ipak „nešto potpisati“, u kontekstu omogućavanja ulaska Kosovu u UN, Vučić kaže da novinari traže od njega da se ponaša „pilićarsko, šibicarski i da stiče sebi poene u izbornoj kampanji“.

Ipak, odlučio je da odgovori.

„Rekao sam već hiljadu puta, da neću, to sam rekao na najtežim mestima, rekao sam u lice Šolcu, Makronu i Meloni“, dodao je Vučić.

Kaže da nije problem šta će on reći, ali moli novinare da „politiku ne svodimo na parole“.

„Da pokušamo da i našim građanima objasnimo da je to samo malo komplikovanija stvar, moramo da vodimo brigu o nijansama, moramo da vodimo računa o tome šta, kako i na koji način nas čeka u budućnosti“, kazao je Vučić, predviđajući da neće biti jednostavno.

Recite nam da vas ne interesuju nestali, već samo priznanje

Vučić otkriva da je u sklopu razgovora o nestalima u Briselu, Beograd predložio da tamo dođu i porodice nestalih – sa srpske i albanske strane.

Međutim, kako kaže, Priština je to odbila, navodeći – „nama nisu potrebne porodice“.

„Pa čekajte, mi radimo to zbog tih porodica, da bi njihovi bližnji mogli da dobiju trajni mir, da bi mogli da znaju gde su pokopani, obilaze grobove, zbog tih porodica to radimo. A onda čujete i od predstavnika međunarodne zajednice – ‘ma pustite to, to su sada detalji’. Pa zbog čega radimo to – da biste napisali nešto i da biste nas uvodili u to da mi idemo ka priznanju. Što nam to ne kažete lepo, jasno i glasno, kažite nam da to nema veze sa nestalim licima. Kažite nam da albanske vlasti nestala lica ne interesuju, da vas ne interesuju nestala lica“, kazao je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.