CIK u nedelju sa Platformom za prijavu izbornih povreda

Centralna izborna komisija (CIK) pokreće Platformu za izborne povrede koja će biti testirana na lokalnim izborima, u nedelju. Cilj platforme je obezbeđivanje što transparentnijih izbora i poboljšanje upravljanja izbornim procesom, saopšteno je iz CIK-a.

Putem platforme, a tokom izbornog dana, CIK će primati prijave o izbornim povredama na terenu preko akreditovanih posmatrača i izbornog osoblja – navode u saopštenju dostavljenom medijima. 

Primljene prijave CIK će proveravati preko svog osoblja na terenu, a potom će, dodaju, preduzeti odgovarajuće radnje. 

Detaljnije o kosovskim  lokalnim izborima pratite na našoj tematskoj stranici​ "Lokalni izbori na Kosovu 2017."

Kako prijaviti izbornu povredu?

Izborna povreda može biti prijavljena besplatno putem telefona – 0 800 55 555, slanjem sms-a na brojeve 045 31 00 44 ili 045 31 00 77 ili putem e-mail-a – raporto.kqz@kqz-ks.org

Objavljeni slučajevi sadržaće samo podatke o slučaju i nijedan podatak o osobi koja je prijavila slučaj, ističu takođe iz CIK-a. 

Kako bi prijava bila potpuna, važno je odgovoriti na pitanja – Kada se povreda desila? Gde se desila? Šta se dogodilo? Ko je počinio povredu? Ko je oštećen (samo za slučajeve kada su oštećeni posebna lica i subjekti)?

Nakon utvrđivanja eventualnih izbornih povreda, slučajevi će biti objavljeni na Internet stranici platforme.

Prijavljivanje izborne povrede putem ove platforme ne predstavlja direktnu prijavu Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP), navode iz ove komisije.

U zavisnosti od izborne povrede, formalna prijava IPŽP-u može biti podneta ne kasnije od 24 časa nakon zatvaranja biračkih mesta, popunjavanjem žalbenog obrasca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.