Haradinaj osudio mešanje Beograda u kampanju za lokalne izbore na Kosovu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, reagovao je na nedavne pozive iz Beograda Srbima na Kosovu da glasaju za Srpsku listu.

Srpski ministar odbrane, Aleksandar Vulin, pozvao je Srbe na Kosovu da izađu na lokalne izbore 22. oktobra i glasaju za Srpsku listu. Samo na ovaj način, kako je rekao, može da se utiče na Kosovo.

Ali, premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, kaže da on i vlada oštro osuđuju akt intervencije srpskih institucija u izbornu kampanju za lokalne izbore na Kosovu.

"Takvi postupci su u suprotnosti sa principom dobrosusedstva i krše suštinu normalizacije odnosa između dve države," rekao je Haradinaj.

"Reintegracija kosovskih Srba je zajednički interes, a svaki pokušaj da se ovaj cilj ugrozi smatraće se nepoštovanjem njihove političke volje. Kosovski Srbi imaju pravo da biraju, a izbor njihovih predstavnika, bez mešanja, poštovaće organi Kosova," dodao je Haradinaj.

Srpski ministar Vulin pozvao je kosovske Srbe da glasaju za Srpsku listu, da izađu na birališta u što većem broju i ne dozvole bilo kome drugom da odlučuje umesto njih.

"Oni koji žive na Kosovu i Metohiji najbolje znaju da je Srpska lista veza sa Vladom Srbije i da garantuje da će Vlada nastaviti da finansira život na Kosovu i nastaviće da bude određujući faktor," rekao je Vulin.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.