Uputstva MUP-a u slučaju poplava, evakuacije i o ponašanju posle poplava

Joševik
FOTO: KoSSev

Više područja u centralnoj Srbiji i na Kosovu od juče se suočavaju sa poplavama, izazvanim obilnim padavinama prethodnih dana. Najkritičnije bilo je juče u Tutinu, a što se Severa Kosova tiče, poplave su uočene u opštinama Zvečan i Zubin Potok. U detaljnom uputstvu Ministarstva unutrašnjih poslova informišite se o ponašanju u slučaju vanrednih situacija, odnosno poplava, njihovom sprečavanju, evakuaciji domova, ponašanju posle poplava i povratku u domove.

Navode da vreme razvijanja poplava varira od slučaja do slučaja. Poplave u ravničarskim krajevima se razvijaju polako, po nekoliko dana, za razliku od bujičnih poplava koje se razvijaju brzo, nekad i bez vidljivih znakova. Ovakve poplave formiraju opasan i destruktivan plavni talas, koji sa sobom nosi mulj, kamenje, granje i otpad.

Do plavljenja dolazi, ističu, i kada nivo vode u rekama poraste toliko da dolazi do pojave podzemnih voda ili do prelivanja preko nasipa ili kada usled pritiska vode na nasipe dođe do njihovog probijanja.

Do poplave može doći i usled pucanja i prelivanja brane zbog prevelikog dotoka vode – što prouzrokuje poplavu sličnu bujičnoj poplavi, ali u mnogo širim i katastrofalnijim razmerama.

„Poplave se mogu dogoditi svuda. Čak i vrlo mali potoci, rečice, kanali za odvod ili kišni kanali, koji deluju bezopasno, mogu izazvati poplave većih razmera“, naglašavaju.

U uputstvu za sprečavanje poplava MUP ističe da se u takvim slučajevima treba ponašati odgovorno i ne bacati otpad u reke, potoke i kanale, prijaviti nadležnoj službi ako je otpad u koritima i kanalima.

Navode da se treba pripremiti u slučaju potrebe napuštanja domaćinstva. U slučaju stanovanja nizvodno od brana, treba se informisati koji je signal opasnosti i pratiti stanje i upozorenja o mogućoj poplavi, pripremiti po mogućstvu džakove sa peskom, i ne pregrađivati vodotokove.

U slučaju poplave savetuju praćenje televizije radi informisanja, distanciranje od kablova, izbegavati mesta sklona klizištima i odronima, ne ometati spasilačke ekipe u radu.

Navode da u slučaju evakuacije treba uzeti nužne stvari i sarađivati, ne hodati kroz vodu koja se kreće, ne ulaziti vozilom u poplavljena područja, ne prelaziti brzake i potoke pešice niti kolima, evakuisati domaće životinje ili h osloboditi iz objekata u kojima su smeštene.

Ukoliko postoji vremenska mogućnost, obezbediti dom, isključiti struju na glavnom prekidaču i sve električne uređaje.

U uputstvu o ponašanju posle poplava, MUP savetuje da treba pratiti izveštaje na vestima, izbegavati plavnu vodu i vodu u pokretu, biti pažljiv u oblastima gde se plavna voda povukla.

Takođe savetuju da se u domove treba vratiti kada nadležna služba to odobri, ne koristiti električne uređaje pre provere, očistiti i dezinfikovati sve površine, držati se dalje od zgrada okruženim plavnim vodama, biti oprezan pri ulasku u zgradu, osposobiti septičke jame i druge kanalizacione sisteme, te u slučaju da se primete uginule životinje, pozvati nadležnu službu.

O poplavama tokom jučerašnjeg dana, čitajte u:

Tutin: Dvogodišnje dete se udavilo u nabujaloj reci

Poplave širom Kosova: Na Severu voda stigla i do pojedinih kuća

Delovi grada bez vode, prekid snabdevanja sa juga usled padavinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.