CIK odobrio zamenu odbornika za S. Mitrovicu, a mediji objavili njihova imena

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Cenralna izborna komisija (CIK) na današnjoj sednici ograničila je troškove izborne kampanje za političke subjekte koji učestvuju na vanrednim izborima za Skupštine opštine Zvečan i Leposavić. Na istoj sednici je takođe odobren zahtev za zamenu odbornika SO Severna Mitrovica koji su prethodno podneli ostavke, prenela je Koha. Klan Kosova objavio je i navodna imena onih koji će ih zameniti. 

Iz CIK-a poručuju da je ograničenje troškova za izborne kampanje zasnovano na Izbornom pravilu br. 12/2013.

„Prema kojem će ograničenje troškova kampanje (19. – 23. decembra) biti 0,5 evra po upisanom biraču u svakoj opštini“, navodi se u saopštenju CIK-a koje prenosi Koha.

Odluka je, dodaju, zasnovana na nekonačnim podacima biračkog spiska u ovim opštinama, a prema tom spisku svaki subjekt koji učestvuje na izborima za SO opštine Leposavić ima pravo da potroši do 6,648 evra za izbornu kampanju, odnosno 3,491 evra za izbore za SO opštine Zvečan.

CIK je na današnjem sastanku takođe, nakon razmatranja, usvojila i zahteve za zamenu odbornika Skupštine Opštine u Severnoj Mitrovici, odnosno postavljanje drugih odbornika na mestima onih koji su početkom meseca podneli ostavke.

Klan Kosova u međuvremenu je objavio i listu 14 odbornika koji su tada podneli ostavke i novih 14 koji će na njihova mesta sada doći.

Među novim odbornicima, jedini član srpske zajednice je Dušan Milunović ispred GI „Srpski opstanak“, ostalih 13 su iz GI „Mitrovica“.

Prema ovoj listi, na mesto nekadašnjeg odbornika u SO Severna Mitrovica Nemanje Biševca doći će Aida Ferati Dolji (Doli), Ivana Zaporožca zameniće Nedžad Ugljanin, a Dušana Dimitrijevića – Baškim Cimilji (Bashkim Cimili).

Bivšu odbornicu u ovoj SO, Ivanu Rakić navodno menja Gzim Aljuši (Alushi), a Jovanu Stanković – Erden Atić.

Biljanu Vukićević sada će, prema ovoj listi, zameniti Petrit Miftari, Gordanu Savić – Arben Smajlji (Smajli), a Sinišu Lazić – Meljeke Keljmendi Šipolji (Meleke Kelmendi Shipoli).

Odbornika koji je dao ostavku Nebojšu Milanovića sada menja Nadžije Džema (Naxhije Xhema), Biljanu Vidosavljević navodno će zameniti Jahir Demaku, a Dejana Gurešića – Betim Osmani.

Miodraga Ralića menja Adeljisa Đušinca i Dragišu Maksimovića, prema ovoj listi, zameniće Dušan Milunović.

FOTO: Preuzeto sa Klan Kosova

Vanredni izbori Skupština opština Zvečan i Leposavić zakazani su za 25. novembar, nakon što je kosovska vlada prethodno 18. novembra usvojila odluku o raspuštanju skupština ove dve opštine.

Kao razlog raspuštanja naveli su njihove nefunkcionalnosti i nemogućnosti vršenja zakonskih ovlašćenja, a nakon što su ih nedavno napustili politički predstavnici Srba sa Severa. Iz kosovske vlade, međutim, do sada nije saopšteno da li su, kada i da li će raspustiti skupštine opština Severna Mitrovica i Zubin Potok.

Takođe, za 18. decembar zakazani su i vanredni lokalni izbori za gradonačelnike i to za opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, a CIK je prekjuče overila prijave kandidata za učešće na njima.

Samo dve stranke imaju kanditate za gradonačelnike sve četirir opštine na Severu, a to su PDK i Samoopredeljenje.

Među overenim kandidatima našla su se samo tri iz srpske zajednice, ali ne i oni iz Srpske liste.

Na izborima za gradonačelnika opštine Leposavić učestvovaće Aleksandar Jablanović, predsednik Partije Kosovskih Srba, za gradonačelnika Zvečana kandidovana je Slađana Pantović kao nezavisna, a ispred GI Srpski Opstanak, na izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice Aleksandar Arsenijević.

Arsenijević je u nedavnoj izjavi za KoSSev kazao da je njegova kandidatura „uslovljena“ povratkom Srba u insitucije i početkom razgovora o formiranju ZSO, i da to što se kandidovao ne znači da će  učestvovati na izborima.

Ispred Mitrovačke građanske inicijative na ovim izborima učestvovaće i Betim Osmani.

CIK je ove nedelje počeo pripreme i za ove vanredne izbore, te odredio rokove za izborne aktivnosti.

Na sednici održanoj u nedelju, CIK je usvojio i budžet za ove izbore u iznosu od 64,177 evra.

Srpska lista, sa druge strane, kako je sama saopštila, neće učestvovati na izborima za gradonačelnike, ali i 95% građana, za koje su naveli da podržavaju ovu stranku.

Izlazak Srba iz institucija na Severu, a samim tim i nove izbore, izazvala je nova kriza oko tablica, odnosno odluka kosovske vlade da fazno sprovodi svoju odluku o (pre)registraciji vozila sa tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Ova odluka vlade u Prištini, nakon nekoliko odlaganja i više od 15 sati razgovora na dva sastanka prethodne nedelje u Briselu, konačno je novim dogovorom suspendovana prošle srede.

Ono na šta se Beograd istim dogovorom obavezao je – neizdavanje novih tablica za gradove na Kosovu, ali će se postojećim vozilima sa KM tablicama produžavati registracija.

Srpska lista postavila je dva uslova za povratak u institucije – da Priština povuče odluku o (pre)registraciji tablica na RKS i da se formira Zajednica srpskih opština.

Kako je to nedavno protumačio srpski predsednik, prvi uslov je ispunjen, a sada ostaje da se ispuni i drugi.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.