CIK objavio konačne rezultate: Ko su budući poslanici Skupštine Kosova?

Centralna izborna komisija objavila je konačne rezultate za kosovske parlamentarne izbore održane 11. juna. Koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo – osvojila je najveći broj poslaničkih mesta u Skupštini Kosova – 39. Pokret Samoopredeljenje osvojio je 32; koalicija Demokratske lige Kosova i Alijanse za novo Kosovo – 29. Srpska lista u budućem sazivu kosovske skupštine imaće 9 poslaničkih mesta – saopštio je CIK. Preostali broj poslaničkih mesta – 11 – osvojile su stranke manjinskih zajednica, među kojima je i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića sa jednim poslaničkim mestom. Kandidat sa najviše glasova je Aljbin Kurti ispred Samoopredeljenja, a za njim slede Kadri Veselji i Avdulah Hoti. Ispred GI Srpska najviše glasova osvojio je Saša Milosavljević. U narednim danima sledi potvrda ovih rezultata.

Koalicija PDK-AAK-NISMA gotovo 250.000 glasova, Srpska gotovo 45.000 

Kako je protekla predizborna kampanja i sam izborni dan – 11. jun, čitajte na našoj tematskoj podstranici "Parlamentarni izbori na Kosovu 2017."

Prema konačnim rezultatima koje je Centralna izborna komisija objavila – koalicija okupljena oko PDK-a osvojila je 245.646 glasova, odnosno, 33.74%.

Pokret Samoopredeljenje je na drugom mestu, po broju glasova – 200.138, odnosno 27.49% glasova.

Trećeplasirani su koalicija LDK-AKR sa 185.892, odnosno 25.53% glasova. GI Srpska je sa osvojenih 44.578, odnosno, 6.12% glasova, zauzela četvrto mesto. 

Kurti sa najvećim brojem glasova

Kandidat za premijera ispred Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, osvojio je najviše glasova od svih kandidata na izborima – 143.642. Prate ga Kadri Veselji, iz koalicije PDK-AAK-Nisma – sa 129.818 i kandidat za premijera ispred koalicije LDK-AKR, Avdulah Hoti, sa 115.658 glasova. Ramuš Haradinaj, kao kandidat za premijera Kosova ispred koalicije okupljene oko PDK – osvojio je 101.994 glasa. 

Srpska: Po broju glasova prvi Saša Milosavljević 

Od kandidata Srpske najviše glasova osvojio je Saša Milosavljević – 13.705 glasova. Za njim slede Jasmina Živković i Jelena Bontić, sa 13.492 glasa, odnosno 13.393 glasa. Potom sledi Zoran Mojsilović sa 12.991 glasom, te je on i kandidat ove liste sa Severa sa najvećim brojem glasova. Za Mojsilovićem slede Miljana Nikolić, koja je osvojila 12.926 glasova, a potom Verica Ćeranić sa 12.921 osvojenih glasova. Oni koji bi takođe trebalo da budu poslanici su i Srđan Mitrović, koji je osvojio 12.562 glasa, Igor Simić sa 12.523 glasa. Branimir Stojanović sa 12.245 glasova je ujedno i kandidat sa najmanjim brojem glasova ispred Srpske, koji bi trebalo da uđe u Parlament Kosova. 

Na listi CIK-a o, kako se navodi, raspodeli mesta u Skupštini Kosova za subjekte, nema podataka koliko su glasova osvojili ostali kandidati Srpske, kao ni koliko je glasova osvojio nosilac liste Srpska, Slavko Simić. 

Druga stranka kosovsko-metohijskih Srba koja je ušla u Parlament Kosova je Samostalna liberalna stranka. SLS je dobio jedno poslaničko mesto, a njen lider, Slobodan Petrović, osvojio je 2.560 glasova. 

CIK je, takođe, objavio i podatke o tome koliko su glasova dobili politički subjekti po izbornom mestu, kao i pojedinačni kandidati. Pogledajte OVDE.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata, sledi period za eventualne prigovore i žalbe, a nakon toga biće obavljena i potvrda konačnih rezultata. 

Kako nijedna stranka nema većinu, pred političkim subjektima sledi period postizanja eventualnih koalicionih sporazuma. Kosovski predsednik, Hašim Tači, najavio je, sa druge strane, formiranje nove vlade u prvih deset dana jula, dok je kandidat za kosovskog premijera, Ramuš Haradinaj, uveren da će se nova vlada formirati nakon potvrde rezultata izbora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.