CIK će u narednih pet dana preporučiti imena osoba koje će zameniti srpske poslanike u kosovskoj skupštini

Centralna izborna komisija prihvatila je zahtev kosovske predsednice Vjose Osmani da preporuči imena osoba koje će popuniti upražnjena poslanička mesta u kosovskoj skupštini, nakon što su poslanici Srpske liste vratili mandate. Ovu vest je za Radio Kosovo potvrdio portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

„Mogu da potvrdim da je Centralna izborna komisija prihvatila zahtev predsednice Republike Kosovo da preporuči imena narednih pravnih lica koja će popuniti upražnjena mesta u Skupštini Republike Kosovo. Oslanjajući se na zakon o opštim izborima, Centralna izborna komisija će preporuku pripremiti u zakonskom roku od 5 radnih dana od momenta prijema zahteva“, rekao je Eljezi.

„Nakon što neko mesto u parlamentu ostane prazno, predsednik Skupštine upućuje pismeni zahtev predsedniku da popuni prazno mesto. Nakon prihvatanja zahteva, predsednik mora da traži od CIK-a da preporuči ime osobe koja će popuniti upražnjeno mesto. CIK mora, u roku od pet radnih dana od momenta prijema zahteva, ponuditi predsedniku naziv sledećeg pravnog lica”, navodi se u članu 112.4 Zakona o opštim izborima.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu do 21. aprila. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, odnosno zahtevajući povratak tzv. statusno neutralnih KS tablica.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je i dalje toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima početkom prošle nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever je potom suspendovan, nakon čega je usledilo masovno napuštanje institucija.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.