Aktivisti PSD ofarbali prozore zgrade kosovske vlade u crno: Bunker unutra, dijalog zatvoren, linč medija i opozicije

FOTO: Dardan Moljićaj (Molliqaj) – Fejsbuk

„Prozore ove vlade ofarbali smo u crno jer se ono što je unutra ne vidi spolja. Nedemokratski i netransparentan dijalog. Zatvoren dijalog. Vlada koja održava mračnu informativnu platformu za građane i medije. Kosovo nije videlo takvu situaciju od posleratnog perioda. Zgrada vlade je postala zabunkerisani prostor koji beži od javnosti“, poručio je nekadašnji bliski saradnik Aljbina Kurtija.

Aktivisti Socijaldemokratske partije ofarbali su danas prozore zgrade kosovske vlade u crno, čime su, kako je kazao njen lider Dardan Molićaj (Molliqaj), hteli da ukažu na netransparentnost ove institucije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

„Svesni smo da od prošle godine do danas Kurti i Bisljimi učestvuju u tajnom dijalogu u Briselu. Vrhunac ovog dijaloga je francusko-nemački predlog. O sadržaju ovog predloga javnost nikada nije obaveštena zvaničnim državnim kanalima. I onda nam kažu zašto spekulišete o spekulacijama“, naveo je Moljićaj u saopštenju za medije.

Prištinske zvaničnike optužio je da iznose nejasne i kontradiktorne izjave, uključujući i to da su prvobitno čak i poricali da takav plan postoji.

„Kada je to postalo nemoguće, rekli su da ovaj predlog više odgovara Srbiji nego Kosovu. I tek juče, indirektno, Kurti je prvi put izjavio da ovaj plan nije odbijen“, naglasio je Moljićaj, podsetivši na jučerašnje izlaganje Aljbina Kurtija u vanrednom obraćanju medijima.

Ono što se može s punim pravom reći je da Kosovo nije imalo zatvoreniju Vladu za javno mnjenje i medije i nije bilo zatvorenijeg dijaloga nego što vodi ova Vlada

Sa druge strane, Moljićaj je upozorio na još nešto što vidi kao štetno delovanje vlade kojom rukovodi Aljbin Kurti: „linčevi“ opozicije i medija, koje ova vlada smatra „neprijateljima“.

I zašto sve ovo? Da se zamaskira štetan i uzajamno nepriznat sporazum koji bi garantovao trajan mir?

Tvrdi da se PSD zalaže za „otvoren, inkluzivan i transparentan dijalog“, čiji ishod treba da donese „konačan dogovor sa priznanjem i mirom“.

Dardan Moljićaj bivši je aktivista Samoopredeljenja, i bliski saradnik Aljbina Kurtija iz vremena kada je Samoopredeljenje bio opozicioni pokret, prepoznat po sličnim akcijama protesta protiv tadašnjih vladi Kosova, ili odluka za koje su smatrali da se njima narušavaju interesi albanskog naroda. Stranka kojom rukovodi danas a koja je nastala od lidera frakcije koji su se odvojili od Samoopredeljenja 2018.

Samo dan ranije, kosovska vlada je bila ‘meta’ još jednog protestnog performansa. U simboličnoj akciji koju je u dvorištu zgrade vlade u Prištini organizovao aktivista civilnog društva Arljind Imeri, sinoć je postavljeno sedamnaest američkih zastava.

Cilj ove akcije, prema rečima Imerija, bio je poziv kosovskoj vladi da „ne izlazi iz okvira podrške SAD-a“.

Jutros je usledio novi talas oštrih kritika kosovskih opozicionih lidera na Kurtijev račun nakon jutrošnjeg sastanka sa njim u vladi, a Ramuš Haradinaj je čak i napustio sastanak svega 10-ak minuta nakon početka uz obrazloženje da je Kurti samo „držao predavanja“.

Opozicija oštro kritikuje Kurtija mesecima unazad, spočitavajući mu upravo urušavanje odnosa sa najvažnijim partnerom Kosova – SAD, i netransparentnost.

Od kada je kosovska vlada započela faznu primenu odluke o (pre)registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, pa sve do napuštanja institucija od strane predstavnika srpske zajednice, kritike su i dodatno intenzivirane.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija na Severu, uključujući i policiju i sudstvo, ali i vladu u Prištini. Iako međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, od Prištine zahtevaju hitnu obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je i dalje toku, što potvrđuje i sam Kurti uz potvrdu da se od 21. očekuje prelazak na drugu fazu – novčano kažnjavanje.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.