Prijavljene četiri predizborne koalicije za kosovske izbore

Foto: info.ks. net

U ponoć je istekao rok za prijave predizbornih koalicionih sporazuma stranaka i političkih inicijativa koji će 6. oktobra učestvovati na vanrednim kosovskim parlamentarnim izborima. Prijavljeno je četiri koalicije.

Koalicija „Vakat“ koja okuplja Bošnjake, proglašena je između tri političke stranke: Demokratska stranka Bošnjaka, Demokratska stranka Vatan i Ujedinjena stranka Bošnjaka.

Drugu koaliciju čine dve stranke – Alijansa za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja i PSD, Špenda Ahmetija. Sam PSD nastao je nakon što su se ubrzo po formiranju prethodne vlade, odvojilo 12 poslanika Samoopredeljenja i formiralo ovu stranku.

Treću prijavljenju predizbornu koaliciju pod nazivom „NISMA – AKR – PD“ predvodiće Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli. Ovoj koaliciji koja je oformljena ubrzo nakon raspisivanja izbora naknadno se pridružila Partija Pravde.

Među prijavljenim predizbornim koalicijama je i jedina koalicija koju čine predstavnici srpskih političkih stranaka na Kosovu – „Koalicija Slobode“. Na listi ove predizborne koalicije nalaze se Progresivna demokratska stranka čiji je predsednik Nenad Rašić, kao i Nova partija Kosova, koju predvodi Dragiša Mirić.

Jedan od osnivača koalicije Branislav Marković je juče istupio iz nje, iako je koalicija formirana pre svega nekoliko dana u Gračanici.

Takođe, sada je i potvrđeno da veće kosovske stranke nisu uspele da se dogovore o mogućim predizbornim koalicijama, uprkos razgovorima koji su vođeni. To se pre svega odnosi sa jedne strane na PDK, koja je isticala da će ići sama, ali se i ostavila mogućnost za postizbornu koaliciju sa manjim strankama, kao i LDK i Samoopredeljenja, za koje se spekuliše da je mesto premijera bilo glavni kamen spoticanja.

Nakon što je potvrdio prijavu koalicija, CIK je ujedno pozvao i sve pojedinačne političke subjekte koji žele da se kandiduju za vanredne parlamentarne izbore da to urade do 6. septembra.

Predizborna kampanja trajaće 10 dana, od 25. septembra do 4. oktobra.

Juče se oglasila i Kvinta dugim saopštenjem upravo u vezi sa ovim izborima, pozivajući sve političke partije i pojedince dа stvore uslove zа fer i slobodne izbore.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.