Čestitke za Novu 2023.

Foto; KoSSev

U susret Novoj 2023. listom stižu čestitke političara. Godina puna teških dana – od rata u Ukrajini, borbe sa pandemijom kovida, ekonomske krize, krize na Severu i mnogih drugih svetskih žarišta, političari, svako za svoju javnost, nabraja izazove i uspehe – od lokalnih preko svetskih.

„Da ekonomski napredujemo još brže. Da plate i penzije još brže rastu. Da sačuvamo mir. Da gradimo zemlju, da radimo, da verujemo u sebe. Da volimo našu Srbiju i da se za nju borimo. Nema predaje. Srećna Nova godina!“, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz poruku „Nema predaje“.

Srpska lista, iako vladajuća stranka, izašla je ove godine konačno iz svih kosovskih institucija. Pre par dana demontirali su barikade koje su sami postavili, i od tada se više nisu oglašavali.

Još uvek izostaje njihova čestitka za Novu Godinu.

U međuvremenu, čestitku je u ponoć uputio predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

“Poželeo bih svim sugrađanima da i u nastupajućoj godini budu mudri i istrajni i neka godina pred nama bude godina mira i stabilnosti“, naveo je u čestitki.

Nije tako na političkoj sceni kod Albanaca. Lideri stranaka, poslanici se utrkuju u željama za svoje birače i građane.

Kosovska predsednica u svojoj čestitki osvrnula se na, kako navodi, pune trgove i ulice, i da je dijaspora tu.

„Dobro došli u svoju domovinu. Zaista smo srećni što ste među nama”, rekla je Vjosa Osmani.

Za nju je 2022. godina bila puna izazova, ali tvrdi i da je bilo „mnogo dostignuća za Kosovo“.

Osmani je zahvalila međunarodnim saveznicima na podršci, a posebnu je iskazala već ranije, kako navodi, „policiji i Oružanim snagama“.

Policajce je prethodno posetila na Severu u policijskim bazama u Brnjaku i Donjem Jasenoviku.

Novu godinu, uz porodičnu fotografiju, čestitao je i predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, uz poruku da 2023. donese više zdravlja, sreće, radosti, blagostanja, sloge, ljubavi i mira.

„Ostavljamo još jednu godinu iza sebe, uz dobre stvari i izazove koji su nas pratili“, napisao je Konjufca na Fejsbuku.

Kaže da uprkos promeni vremena, Kosovo ostaje „neprikosnoveno i svetinja“.

Iz kabineta zamenika kosovskog premijera Bisljimija čestitka je o uspesima Kosova, uključujući i borbu protiv „destabilizacije“ Severa.

„Kosovo je tokom 2022. godine zabeležilo povećanje izvoza, prihoda od carina, poreskih prihoda, stranih direktnih investicija, kao i povećanje zaposlenosti. Kosovo se uspešno suočilo sa pokušajima Srbije da destabilizuje sever. Kosovo doprinosi stabilnosti, miru, demokratskim vrednostima i dobrosusedstvu. Mi smo izvoznici demokratije u regionu Evrope. Ove godine smo postigli mnoga dostignuća, ali znamo da ima još posla“, naglasio je Bisljimi.

Prethodno je u intervjuu za Kim čestitao na srpskom Novu Godinu.

Kosovski premijer je nastavio sa praksom brojnih intervjua za regionalne i međunarodne medije ove godine. Još uvek nije govorio za medije na srpskom sa Kosova, ali je upriličio novogodišnji koktel za novinare sa Kosova.

I bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj je objavio video čestitku sa željom da 2023. bude mnogo bolja, kako je rekao.

Sunjog: Posvećenost da Kosovo postane članica EU je jača nego ikada

Novu godinu ljudima na Kosovu čestitao je i šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, poželevši im sve najbolje u 2023.

„Živimo u teškim vremenima, ali zajedno možemo mnogo da postignemo“; poručio je, uz naznaku da je EU posvećena da Kosovo postane članica.

„EU je vaš partner i saveznik i naša posvećenost da Kosovo postane članica Unije je jača nego ikada“, poručio je Sunjog.

Novogodišnja čestitka stigla je i iz ambasade SAD na Kosovu, dok se ujedno oglasio i ambasador, Džef Hovenijer, na Tviteru.

 

„Moja porodica i ja vam svima želimo divnu novu godinu. Neka 2023. donese mir, napredak i rešenja koja služe potrebama svih stanovnika Kosova“, poručio je ovaj ambasador.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.