Ćerka hirurga Lazića: Lekar koga sam prijavila kontrolisao samog sebe za propuste

Nina Vujošević
Foto: Vanja Keser

Predsednik komisije koja je utvrdila da nije bilo propusta u lečenju čuvenog hirurga Miodraga Lazića u Kliničkom centru Niš je lekar protiv koga je podneta prijava za nesavesno lečenje, kaže Lazićeva ćerka Nina Vujošević, a prenose Južne vesti. Objašnjava da to znači da je on odlučivao o svojim propustima i napominje da je to udarac i ruganje porodici, zakonu i zdravom razumu. Ministarstvo zdravlja je u izveštaju koji joj je dostavljen najavilo spoljni nadzor po njenoj prijavi i porodica se, kaže, jedino u to sada uzda.

Ćerka čuvenog hirurga Lazića, koji je pre dva i po meseca preminuo od posledica COVID – 19, podnela je prijavu Ministarstvu zdravlja u kojoj ukazuje na niz nepravilnosti, propusta i grešaka u njegovom lečenju. Zahtevala je da se sankcionišu lekari Kliničkog centra Niš koji su bili odgovorni za lečenje njenog oca, ali je Ministarstvo ubrzo saopštilo da nije bilo propusta.

Tako da je dotični kao predsednik komisije odlučivao o eventualnim propustima za koje bi bio odgovoran, što je šokantno, apsurdno, i u najmanju ruku skandalozno. Ovo je samo još jedan udarac i ruganje porodici, zakonu ali i zdravom razumu, kao i razlog za pisanje ovog saopštenja.

Ipak, za porodicu hirurga ova priča nije završena.

Kako navodi u pismu koje je dostavila Južnim vestima, Nina Vujošević napominje da nije prijavila KC Niš u kome je i sama zaposlena, već lekare koji su lečili njenog oca, a čija imena je i navela u prijavi.

„U čiju se pravičnost porodica jedino uzda, jer verujemo da pojedinci ne mogu biti iznad sistema, jer se nadamo da je Republika Srbija zemlja koja se temelji na zakonu i pravdi“, napominje.

Vujoševićeva je u sredu dobila izveštaj zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, u kome između ostalog piše da je utvrđeno da nije bilo propusta u lečenju, ali objašnjava da u njemu piše i da je isti lekar kojeg je prijavila – utvrdio da nije bilo propusta.

Takođe kaže da u tom izveštaju piše da će Ministarstvo zdravlja pokrenuti i spoljni nadzor po njenoj prijavi.

Vujoševićeva takođe kaže da je njena prijava za nesavesno lečenje na njoj nepoznat način dospela u medije, da je to bilo protiv njene volje i znanja, kao i da joj je žao što je njeno i ime njenog oca i osvanulo u medijima baš na dan kada je hirurga Lazića posthumno odlikovala niška Eparhija  i SPC.

„Želim da istaknem i to da razlog podnošenja moje prijave nije materijalna dobit, bes, ljutnja, već samo želja za istinom, pravdom i pre svega duševnim mirom moje porodice, kao što bi moj otac želeo. Kao mladi lekar, zaposlen u KC Niš, na početku svoje karijere, svesna sam ozbiljnosti situacije i posledica koje ona može da izazove, ali kako jedan dostojanstveni i hrabri čovek reče: ‘Svi su mi govorili da se sklonim, ali ja to sebi nikada ne bih oprostio'“, zaključuje, podsećajući na poslednje reči svog oca.

U pismu, uz napomenu da je potpuno politički neostrašćena osoba, zahvaljuje ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru za lični doprinos, podršku i angažovanje u lečenju njenog oca, za koje kaže da će ostati nemerljivi.

Južne vesti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.