Čepurin o „ruskoj podršci podeli Kosova“: Spekulacije medija i tipičan lov u mutnom

Foto: ©Sputnik/Aleksandar Milačić

„U kontekstu spekulacija pojedinih medija, ostaje samo da im posavetujemo da pažljivo čitaju naše izjave, a ne da se bave praznim izmišljotinama s jednom jedinom željom: da Srbiju liše podrške Rusije. To je tipičan lov u mutnom,“ ovako je ruski amabsador Aleksandar Čepurin komentarisao ovonedeljne navode medija o ruskoj podršci podeli Kosova.

Čepurin je za Sputnjik naveo da „ma koliko želeli da oslabe Srbiju, menjajući njene granice i nastojeći da se izbore za priznanje Kosova istinama, neistinama, neviđenim pritiscima“, na strani Srba su „pravednost i pravo, kao i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, koja potpuno ostaje na snazi“.

„Razumevanje te činjenice i jeste razlog naše želje da pomognemo Beogradu u traganju za pravednim i dugoročnim rešenjem kosovskog problema, za šta su, uopšte uzev, zainteresovani i Srbi i Albanci,“ kazao je dalje Čepurin.

Rusija je, prema njegovim rečima, „podržavala, podržava i podržavaće Srbiju i srpski narod“, a kako će da bude rešen „nimalo lak zadatak“ i „kakvi su kompromisi ovde mogući – to je stvar Srba i srpskog rukovodstva“.

„Procesi u svetu i regionu danas su ušli u zonu visoke turbulentnosti, i pravi je trenutak da se vežu bezbednosni pojasevi,“ poručio je na kraju amabasador Rusije u Beogradu, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, ranije ove nedelje, nakon što je šef srpske diplomatije ponovo poručio da bi Albanci „bez svojih mentora pristali na podelu Kosova“, list „Alo!“ preneo je da je Čepurin, komentarišući ovu izjavu navodno naveo da „da bi i Rusija prihvatila podelu Kosova, ako Srbija bude smatrala da je to najbolje rešenje za nju“.

U svom komentaru, međutim, Čepurin je naveo:

„Mi poštujemo poziciju Srbije i ono rešenje, koje ona smatra da je najbolje za nju, mi ćemo podržati.“

Dodao je i da do „valjanog rešenja treba doći u dugom procesu dijaloga i ne vidim ništa što bismo morali preko kolena lomiti i brzo rešavati“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.