CEFTA odbacila zahtev Kosova da bude predstavljeno bez UNMIK-a

Foto: Ministarstvo za Finansije Uprava carina

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Zajednički komitet CEFTA odbio je zahtev Kosova da bude predstavljeno u ovom sporazumu bez angažovanja UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine (MINT).

Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta sa sastanka održanom u sredu. MINT je saopštio da je pismo ministarke Rožete Hajdari, upućeno 24. septembra, u kojem se traži da Kosovo bude predstavljeno kao nezavisno, uvršteno na dnevni red iako ga je blokirala srpska strana. Protiv razmatranja pisma bila je i Crna Gora. Međutim, predsedavajući CEFTA-e, ministar Makedonije, Krešnik Bekteši (Kreshnik Bekteshi), nije dozvolio da se onemogući razmatranje obrazloženja Kosova.

„Zajednička komisija nije odobrila pismo ministarke Hajdari, zbog nedostatka konsenzusa. U međuvremenu, Kosovo se usprotivilo usvajanju ministarskih zaključaka i tri nacrta odluka, uključujući i odluku koju je predložila Srbija za priznavanje programa ovlašćenih ekonomskih operatora i budžeta iz kojeg se plaća osoblje CEFTA sekretarijata. Zajednička komisija odluke donosi konsenzusom svih strana“, kaže se u saopštenju MINT-a.

Hajdari je rekla da zahtev Kosova ne treba posmatrati kao političko pitanje, već kao neophodnost koja bi olakšala nerešena trgovinska pitanja.

Ovo ministarstvo je saopštilo da, suprotno stavovima Kosova, srpske vlasti sada zabranjuju tranzit robe. „Kosovski izvoznici ne ispunjavaju porudžbine evropskih zemalja, posebno Nemačke i Švajcarske“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da će partnerima u Briselu predstaviti barijere koje je postavila Srbija.

Kosovo je saopštilo da će se od sada protiviti svakom aktu Upravnog odbora CEFTA-e sve dok legitimni zahtev Kosova za ravnopravnost ne bude prihvaćen.

UNMIK je, kao privremena misija UN, potpisao CEFTA sporazum 2006. godine u ime Kosova. UNMIK je potom izdao saopštenje prema kojem će važenje CEFTA sporazuma zavisiti od budućih kosovskih vlasti.

„Sada kada UNMIK više nema izvršnu vlast na Kosovu, ministarka Hajdari je zahtevala da se kosovske vlasti predstavljaju kao ravnopravna stranka. Princip jednakosti, nediskriminacije i transparentnosti je garancija za napredovanje ka bržem ekonomskom razvoju i integraciji u EU“, rekao je MINT.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.