Ćuta poručio Rio Tintu: Proći će kao Poćorek na Drini 1914.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je za Nova.rs da će Rio Tinto proći kao general Oskar Poćorek 1914.

Ekološki aktivista je reagovao nakon što je Rio Tinto saopštio da će nastaviti da radi u Srbiji, uprkos ukidanju prostornog plana grada Loznica.

„Proći će kao Poćorek na Drini 1914. godine, to je moj odgovor. Neka nastave da rade, ne znam šta čekaju. Neka slobodno krenu sa mehanizacijom gore prema Loznici, mi ćemo pozvati na opštu mobilizaciju. Propao im je svaki evro koji su uložili do u taj projekat, a propašće im i svaki drugi. Rio Tinto je neprijatelj kojeg moramo da proteramo iz kuće„ rekao je Jovanović i dodao:

„Ova odluka iz Loznice nije konačno rešenje ovog problema. Moramo da poništimo sve pravno obavezujuće akte i da se izbaci iz svakog prostornog plana. Za sva vremena moramo da izbacimo sve one koji nam sisaju zemlju. Nema eksploatacije litijuma, ima da se pita narod. Rio Tinto slobodno može da se od sada zove ‘Bio Tinto’”, zaključio je ekološki aktivista.

Podsetimo, kompanija „Rio Tinto“ saopštila je da će nastaviti da realizuje projekat „Jadar“ u zakonskim okvirima.

„Tokom dve decenije poslovanja u Republici Srbiji i rada na projektu geoloških istraživanja i razvoja ležišta litijuma i bora “Jadar“, preduzeće Rio Sava Exploration posluje u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima, u saradnji sa naučnim i stručnim krugovima, lokalnom samoupravom i Vladom Srbije u cilju pokretanja najveće rudarske investicije u ovom delu sveta“, navodi se u saopštenju Rio Tinta za Srbiju.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.