„Budimo odgovorni i zaštitimo pčele od trovanja insekticidima“

Sačuvajmo pčele
Foto: Youtube/Laza Pčelar

U narednom periodu počinje intenzivno korišćenje pesticida (sredstva za zaštitu bilja). Ukazujući na to da je neophodno da poljoprivredni proizvođači blisko sarađuju sa pčelarima kako bi se zaštitile pčele od potencijalnog trovanja insekticidima, oglasila se poljoprivredna apoteka ,,Agronom Zvečan“. Budimo odgovorni i zaštitimo pčele, poručuju.

Pčele su važni oprašivači biljaka, a korist od oprašivanja prevazilazi korist od proizvodnje meda. Bez oprašivanja prinosi entomofilnih biljaka bili bi manji i do 65 odsto, navodi se u objavi na Fejsbuk profilu ove apoteke.

„Poljoprivrednici prilikom aplikacije pesticida bi trebalo da znaju da se ova neophodna mera u zaštiti bilja uvek vrši u procvetavanju (kada opadne 85% kruničnih listića) i to u ranim jutarnjim satima – do 8, ili u kasnim popodnevnim časovima – od 18-20“, upozoravaju.

Zakonom je zabranjeno prskanje biljaka tokom intezivnog cvetanja insekticidima otrovnim za pčele

Upravo zbog toga, a za dobrobit pčela, neophodno je da pčelari i poljoprivredni proizvođači u ovom periodu budu u najbližoj mogućoj saradnji.

Sve poljoprivrednike, kao i pčelare, pozivaju da se, ukoliko žele dodatne informacije o pesticidima i njihovoj pravilnoj aplikaciji, obrate jednom od njihovih agronoma.

sačuvajmo pčele
Foto: Agronom Zvečan
sačuvajmo pčele
Foto: Agronom Zvečan

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.