Borba jednog čoveka za povraćaj uzurpirane imovine

Foto: RTK2

Velimir Krstić iz Ugljara jedan je od onih koji se susreću sa problemom uzurpirane imovine. Od 2004. godine obraćao se mnogim institucijama, ali su, kako tvrdi, odgovori često izostajali. Svoja prava pokušava da ostvari i na sudu, ali i posle trinaest godina njegov predmet nije rešen.

Spornu parcelu Krstić je 1999. godine izdao britanskom KFOR-u na korišćenje uz novčanu nadoknadu, o čemu je sačinjen ugovor, u zakup je data parcela u površini od 1.06 ha. Odlaskom KFOR-a za Krstića počinju muke.

„Kad su oni otišli 2004. godine došao sam ovde i ustanovio da je već počela gradnja. Šta sam mogao da kažem osim da je ovo moja imovina i da se stane sa gradnjom, on je rekao kad doneseš dokumenta, kazao mi je da je ta dokumentacija nevažeća i da su to srpska dokumenta. U međuvremenu smo uradili ostavinski postupak, tako da je parcela, za koju imam odgovarajući posedovni list i kopiju plana, pripala meni. Tražim da mi oslobode moju parcelu, neću ništa sa njima da se pogađam, oni nemaju nikakve građevinske dozvole”, rekao nam je Krstić.

Obraćao se mnogim institucijama, ali je, kako kaže, odgovor retko stizao. Svoje pravo od 2006. pokušava da ostvari i sudskim putem.

„Do 2008. godine je to držano u fioci. Dešava se to da sam morao da idem kod predsednika suda da bi predsednik suda intervenisao zajedno sa Ombudsmanom da se započene sa ovim procesom. Zakazivana su i ročišta, ali se sve završavalo na tome, ovaj sudija je umro, onaj je promenio radno mesto”, kaže Velimir Krstić iz Ugljara.

Zbog dela građevinskog objekta koji se nalazi na Krstićevoj parceli, a koji pripada nekadašnjem preduzeću „Tregu“ koje je otišlo pod stečaj, Krstić se obratio Agenciji za privatizaciju. Međutim, sporan je i put koji je uknjižen, a za koji vlasnik parcele tvrdi da je nelegalan. Na ovoj parceli je formirana i divlja deponija i nelegalna kanalizacija, zbog čega je pomoć zatražio i od Odeljenja za katastar i inspekciju pri Opštini Gračanica.

Nebojša Sudimac, direktor Odeljenja za katastar u Opštini Gračanica kaže da je to ucrtala katastarska jedinica Kosovo Polje.

„Prilikom primopredaje mi smo dobili određenu dokumentaciju, ono što mi nazivamo faktičkim stanjem, a to je upravo da ovaj put nije ucrtan u grafički deo katastarskog sistema. Ja sam gospodinu Krstiću objasnio, ukoliko želi to da uradi, moraće preko licenciranog geometra da označi kote i ucrta put onako kako je u stvarnosti, da jednim delom ide uz parcelu, a da se drugim delom odvaja. Ono što je evidentno je da ovaj put ne dira u njegovu privatnu svojinu”, ističe Sudimac.

„Mi smo utvrdili da nije bilo nelegalne gradnje i da je u pitanju postojeći objekat od pre par godina i uputili smo ga na nadležni sud. Ono što smo uradili vršeći kontrolu jeste da smo videli da ljudi koji poseduju dati objekat plaćaju rentu Agenciji za privatizaciju. Poslali smo dopis Agenciji za privatizaciju, ali nismo dobili odgovor. Ponavljam da se jedan deo objekta nalazi na parceli Krstića, a veći deo objekta pripada Opštini Priština”, kaže Miloš Aritonović, direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica.

Iz Odeljenja za katastar pri Opštini Gračanica naglašavaju da nije u pitanju jedan, već je reč o dva puta.

„Ono što ćete videti na geoportalu jeste jedan neasfaltiran i put koji se javno vodi, a na taj put se gospodin Krstić nije žalio, ali ću reći, kako ne bi došlo do zabune, da se radi o nekategorisanom putu, koji po kopiji plana nije ucrtan i ne postoji. Ako je gospodin Krstic mislio na ovaj put, onda je pravni lek tužba za ometanje prava svojine”, dodaje Nebojša Sudimac, direktor Odeljenja za katastar u Opštini Gračanica.

Kako bi lakše ostvario svoja imovinska prava, bez obzira na to što poseduje validnu dokumentaciju, kopiju plana i katastarski list, Velimiru Krstiću je neophodna i sudska presuda. Predmet se još uvek nalazi u Osnovnom sudu, a na rešenje spora čeka se više od jedne decenije. Ova parcela se nalazi na razmeđi katastarskih zona Opštine Gračanica i Opštine Priština.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.