Brnabić u Ohridu: Kompromis da se nađemo negde na sredini, da obe strane nešto dobiju i izgube i budu podjednako nezadovoljne

Na sastanku sa Filipom Rikerom, on nije pomenuo međusobno priznanje i ja dijalog Beograda i Prištine ne vidim kao razgovore na kojem se priča o međusobnom priznanju, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Pričali smo o Briselskom sporazumu, on je učestvovao u tome, zna koliko je bilo teško postići sporazum“, navela je Brnabić koja je istakla da je Rikeru skrenula pažnju na zabrinjavajuće trendove na teritoriji Kosova i sve veći broj napada na Srbe.

„Ni u jednom trenutku na sastanku Riker mi nije rekao da je na kraju procesa međusobno priznanje, jer zna kakav bi bio moj odgovor i argumentacija, ponovila je premijerka na konferenciji za novinare posle učešća na Prespa dijalog forumu.

Kada je reč o kompromisu, kaže – teško je pričati šta bi značio.

„Kompromis je da se nađemo negde na sredini, da se pokrenemo sa početnih pozicija, da i jedna i druga strana nešto dobiju i izgube i obe strane budu podjednako nezadovoljne. Prostora za taj kompromis mora da bude, moramo da se okrenemo budućnosti. Da li ćemo uspeti zavisi i od Beograda i Prištine. Mi smo tu, bićemo za stolom, ne postoji alternativa dijalogu“, naglasila je Brnabić.

Brnabić je rekla da će Srbija poštovati sporazume na koje je stavila potpis, ali da to treba da učini i druga strana, kada je reč o Briselskom sporazumu ili Vašingtonskom.

„Nemam razlog da mrzim Aljbina Kurtija, gledam ga kao političara neke nove generacije za kojeg sam mislila da će biti više prostora za dijalog“, istakla je Brnabić.

„Dijalog je važan, u jednom teškom pitanju odnosa Severne Makedonije i Grčke je pomogao da se nađe rešenje. Dijalog nema alternativu, ali da razgovaramo i dalje o evropskoj perspektivi ovog dela Evrope, Zapadnog Balkana i šta zajedno možemo da radimo kako bi svi ljudi živeli bolje i kvalitetnije“, rekla je Brnabić.

Kaže da je jedna od najlepših stvari koje su joj se dogodile kada je sletela avionom ta da joj je stigao SMS da se više ne plaća roming tarifa.

„Vraćam se u Beograd i očekuju nas novi razgovori o saradnji u regionu između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, na onlajn konferenciji učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nastavljamo da razgovaramo o konkretnim projektima koje možemo da primenimo u narednim nedeljama, kada je reč o inicijativi mini Šengen. Mislim da to što se dogodilo Severnoj Makedoniji opasan presedan. Evropske integracije ne smeju da se vezuju za bilateralna pitanja“, ocenila je Brnabić.

„Nadam se da ćete do kraja godine dobiti datum za početak pregovora, koji ste toliko zaslužili“, dodala je ona.

Brnabić je rekla da Severna Makedonija ima svu podršku Srbije, koja kada priča o evropskim integracijama, misli o svim zemljama regiona.

„Imala sam ovde brojne bilateralne sastanke“, rekla je Brnabić i navela da se srela sa premijerom Zoranom Zaevom, bivšim evroposlanikom Knutom Flekenštajnom, v.d. pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i nekadašnjim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Prespa forum na Orhidu: Kurti opet o SEFTAPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.