Polemika Brnabić i Kurtija u Tirani, srpska premijerka: Nismo jednaki partneri

Foto: Fonet

Samit lidera Zapadnog Balkana u Tirani, na kojem je trebalo da se razgovara o ekonomskom oporavku regiona, pretvorio se u polemiku o političkim pitanjima između premijerke Srbije, Ane Brnabić i premijera Kosova, Aljbina Kurtija, koji je tražio da se revidira regionalni CEFTA sporazum, u kome bi Kosovo bilo priznato kao država, a od Brnabić je tražio priznanje kosovske nezavisnosti, saznaje RTS.

Predsednica Vlade Srbije je podsetila Kurtija da Kosovo nije članica UN i da ga ne priznaje pet članica EU. Sastanak je ocenila kao težak i kao pokušaj Prištine da skrene pažnju sa glavnih tema.

Na pitanje o čemu je bilo reči na sastanku, premijerka Srbije je rekla da „nije sigurna koliko može da razgovara o tome šta se sve dešavalo iza zatvorenih vrata, ne bi bilo fer“.

„Ali, njegov manir (Aljbina Kurtija) je taj da sve počinje od njega i ove nove administracije u okviru privremenih institucija u Prištini, a to je da više ne može ovako regionalno da se sarađuje, nego mi sada imamo potpuno drugačiji format u kome smo mi jednaki partneri, što sam ja rekla da nije moguće, pošto mi nismo jednaki partneri, velika je to razlika, mi smo međunarodno priznata suverena država, oni nisu, ali je važno da te stvari ostavimo za dijalog između Beograda i Prištine, zbog čega je taj dijalog, na kraju krajeva, toliko važan, i zbog čega mi toliko insistiramo na njemu, a da probamo da se na ovakvim forumima radimo nešto što je najkonkretnije u interesu građana i privrede kako bi podigli životni standard“, kazala je Brnabić u izjavi za novinare.

Uoči samita, premijerka se sastala sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Na samitu u Tirani biće reči o pripremama za primenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Varhelji će sa šefovima delegacija Zapadnog Balkana razmotriti šta je do sada postignuto u Berlinskom procesu za oporavak regiona.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.