Zlatna medalja za gimnazijalce iz Kosovske Kamenice

Gimnazijalci Kosovska Kamenica
FOTO: Preuzeto sa RTS-a

Učenici trećeg razreda gimnazije iz Kosovske Kamenice osvojili su prvo mesto i zlatnu medalju na četvrtom Međunarodnom „Brinfiniti“ takmičenju, održanom u Beogradu, u „STEAM obrazovanju“.

Jovana Pešić, Jelena Savić, Marija Stoiljković i Veselj Saljiji čine pobedničku ekipu, za koju nije postojao ni jedan nerešiv problem.

„Nakon rešavanja određenih zadataka u vezi sa detektovanjem problema i rešavanjem zagonetki, brzo smo ušli u sledeći krug takmičenja gde su učenici rešavali probleme iz ekonomije, matematike i umetnosti. Zahvaljujući znanju uspeli su da se plasiraju u polufinale“, pojasnio je detalje takmičenja profesor Slobodan Miljković, mentor ekipe iz Kosovske Kamenice.

U finalnom delu takmičenja ekipa kameničke Gimnazije, kao motiv za svoj zadatak iskoristila je objekat „Plutonijum“ u Briselu.

„Osavremenili su ideju i umesto kugli stavljali staklene sfere unutar kojih su osmislili postavljanje solarnih traka čime su objekat učinili ekološki održivim i ekonomski isplativim. Ova kreativna ideja je odlučila da od žirija dobiju najveći broj poena“, ispričao je Miljković.

Direktor Gimnazije u Kosovskoj Kamenici Ivan Arsić, ponosan na učenike i nastavnike svoje škole, citira Erazma Roterdamskog da „najveća nada svake zemlje leži u primerenom školovanju mladih.“

„Da nada itekako postoji, ojačali su naši učenici koji su kao prvoplasirana ekipa dokazali da Gimnazija u Kosovskoj Kamenici podstiče učenike da rešavaju problem, bez puke reprodukcije naučenog“, rekao je Arsić.

„STEAM obrazovanje“ ima za cilj promociju i objedinjavanje nauke, tehnologije, inženjerstva, matematike i umetnosti.

Učenici koji prilaze ovom vidu obrazovanja ne usvajaju samo znanje već upotrebom naučenog dolaze do rešavanja problema jer se, napominju u kameničkoj Gimnaziji, istraživanjem dolazi do mnogo većih saznanja.

Gimnazijalci iz Kosovske Kamenice prvi put su učestvovali na „Brinfiniti“ takmičenju i kući su se vratili osvojenim prvim mestom.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.