Brnabić: Ne čudi što se sve veći broj Albanaca okreće Beogradu, nije ih niko pitao žele li da žive u tzv. Republici Kosovo

„Od kada su Srbi na Kosovu i Metohiji jedinstveni, postali su faktor, činilac koji mora da se sluša i uvažava i doprineli su tome da je njihova pozicija bolja, ali da je i pozicija Beograda takođe mnogo bolja i jača u dijalogu sa Prištinom. Tako da bih iskoristila ovu priliku da pozovem sve Srbe na Kosovu i Metohiji da se ne dele, da nastave da budu jedinstveni kao što su bili u godinama iza nas i po prvi put pokazali svoju jačinu“, kazala je srpska premijerka Ana Brnabić.

Ovo je bio odgovor na prvo novinarsko pitanje nakon ceremonije predstavljanja rezultata 100 dana srpske vlade: S obzirom na to da su za nedelju dana izbori na Kosovu i Metohiji, imaju li Srbi luksuza da se dele?, pitala je urednica Jedinstva Rada Komazec.

„Izuzetno važno pitanje, potpuno jasan i jednostavan odgovor – ne“, odgovorila je Brnabić.

U predstavljanju rezultata, kao jedan od rezultata u borbi Srbije protiv kovida, kako je kazala, pohvalila se otvaranjem najmodernije PCR labaratorije u Kosovskoj Mitrovici krajem prošle godine.

Kako komentarišete to što se veliki broj Albanaca vakciniše i može da bira vakcinu u Preševu, Bujanovcu i Kuršumliji?, pitala je Tatjana Lubarda sa TV Mosta.

Osim što se vakcinišu, veliki broj Albanaca se prijavio i za finansijsku podršku Srbije od po 100 evra za svakog punoletnog građanina, naglasila je Brnabić, te da se sve veći broj Albanaca, kako kaže, okreće Beogradu kada su u pitanju zdravstvene usluge.

„Zaista veliki broj Albanaca“, kazala je Brnabić, istakavši i da je „veliki broj Albanaca“ imao koristi od toga „što smo poslali PCR testove u Prištinu kada je nestalo PCR testova u trenutku kada su bili najpotrebniji“.

„Danas se veliki broj i Albanaca i drugog stanovništva na Kosovu i Metohiji prijavljuje za vakcinu i to mi govori o tome da ukoliko nastavimo ovako da radimo, možemo da utičemo na jednu potpuno drugačiju stabilnost i predvidivost na čitavom Balkanu“, kazala je dalje Brnabić, „da kada radite dobro za svoju zemlju, građane i Srbe na Kosovu i Metohiji, vodite računa i o svim ostalima“.

„I o Albancima, i Romima, o Gorancima i svima na Kosovu i Metohiji i generalno nadam se, da će i političke elite u Prištini shvatiti da je građanima na prvom mestu važno, to što radite za njih, za njihov život, životni standard sigurnost i bezbednost, kako ekonomsku, tako političku i zdravstvenu, jer ako to shvate i krenu tim putem, onda će i mnogo lakše nama biti da razgovaramo u ovom dijalogu Beograda i Prištine“, naglasila je Brnabić.

A za kraj ističe:

„Kada je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, niko te Albance nije pitao da li oni žele da žive u nekoj tzv. Republici Kosovo, ili ne. To je prvi slučaj da se neka teritorija proglasila nezavisnom, a da nisu imali ni referendum, tako da ne čudi da se sve veći broj Albanaca okreće Beogradu za sve ono što im je potrebno u životima u ovako izazovnim vremenima“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.