Britanska i nemačka ambasada u Prištini pozdravile odluku o ukidanju taksi – vreme je za saradnju

ivan mitic photography takse, protesti

Britanska ambasada u Prištini i nemački ambasador u Prištini, Kristijan Helt pozdravili su odluku kosovske vlade da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ocenjuju da je borba protiv pandemije virusa korona sada primarni zadatak i da nije vreme za „političko manevrisanje“, već za saradnju na domaćem i regionalnom nivou.

„Pozdravljamo odluku privremene Vlade o ukidanju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ponavljamo dugogodišnju podršku UK-a za dijalog između Srbije i Kosova pod okriljem EU i verujemo da se nesporazumi, uključujući i necarinske barijere, mogu rešiti u ovom okviru“, saopštili su iz britanske ambasade.

Poručuju da bi dijalog, koji je prekinut još novembra 2018. godine kada su i uvedene takse, trebalo da dovede do sveobuhvatnog, konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma, kojim se poštuje teritorijalni integritet i normalizuju bilateralni odnosi, a koji je prihvatljiv za građane obe zemlje i koji će doneti dugoročne koristi i njima i čitavom regionu“.

Uz podršku međunarodnih partnera, Beograd i Priština treba da preduzmu neophodne korake za nastavak dijaloga, ocenjuju iz ove ambasade.

Iz ambasade Ujedinjenog Kraljevstva osvrnuli su se i na aktuelnu situaciju na kosovskoj političkoj sceni, nakon što je izglasano nepoverenje vladi, i pozvali da se Ustav poštuje kako bi se brzo donosile odluke i time omogućilo privremenoj ili novoj vladi da njihov prioritet bude zaštita života građana.

„Pozivamo privremenu ili novu Vladu da istovremeno radi na postizanju dugoročnih prioriteta ljudi koji su obećani na izborima u oktobru prošle godine, a koji se fokusiraju na jačanje vladavine zakona i borbu protiv korupcije“, ističu u saopštenju.

I nemački ambasador u Prištini, Kristijan Helt, pozdravlja odluku kosovske vlade u ostavci, predvođenu premijerom Aljbinom Kurtijem da u potpunosti ukine takse za robu iz Srbije i BiH.

Helt ocenjuje da je ovo važan preduslov za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa i da je sada zadatak postepeno obnoviti poverenje da će proces koji će EU voditi početi uskoro.

Pitanja kao što su necarinske barijere „trebalo bi da reše obe zemlje unutar postojećeg okvira dijaloga kojim posreduje EU“, tvrdi, te dodaje da je EU ponudila podršku koja bi trebalo da se iskoristi za stvaranje jednakih uslova za robu sa obe strane.

I nemački ambasador takođe smatra da je borba sa pandemijom virusa COVID-19 primarni zadatak sa kojim se trenutno suočavaju vlade u regionu i širom sveta i da sada nije vreme za „političko manevrisanje“, već za saradnju na domaćem i regionalnom nivou.

Različiti su pristupi zemalja Evropske unije i američkih zvaničnika povodom odluke o ukidanju taksi, dok iz EU pozdravljaju ovu odluku jer je ključna za regionalnu saradnju iz SAD poručuju da Kosovo treba da ukine sve takse i da ne stvara nove barijere.

To potvrđuje i izjava visokog predstavnika za spoljnu politiku EU i bezbednost, Žosepa Borelja, koja je usledila odmah nakon najave Kurtija da će kosovske vlada ukinuti takse i uvesti reciprocitet prema Srbiji. Borelj je tada pozdravio odluku kosovske vlade da u potpunosti ukine takse dok uvođenje mere reciprociteta tada nije komentarisao.

Sa druge strane, SAD su se u više navata javno izjašnjavale da su protiv uvođenja mere reciprociteta, jasno zahtevajući od kosovskog premijera, sada već premijera u ostavci, Aljbina Kurtija, da samo u potpunosti ukine takse.

Slične reakcije bile su i povodom prethodne odluke kosovske vlade da 20. marta ukine takse samo na uvoz sirovina prema Srbiji i BiH, kada je i Kurti najavio da će do 1. aprila mera taksi biti ukinuta u potpunosti dok će umesto nje biti uveden reciprocitet.

Evropska unija tada je pozdravila najavu kosovskog premijera o ukidanju taksi na uvoz sirovina dok, sa druge strane, uslove koje je Kurti postavio Beogradu kako ova mera ne bi bila ponovo vraćena i ujedno uveden reciprocitet – uklanjanje trgovinskih barijera i prestanak kampanje povlačenja priznanja, takođe nisu komentarisali.

Ova ideja je i tada naišla na protivljenje SAD i pretnje da će prestati sa ekonomskom podrškom Kosovu i povući trupe ukoliko se takse ne ukinu u potpunosti i momentalno i ne uvede reciprocitet.

Kosovska vlada odlučila je na sastanku 31. marta da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i krene sa postepenom primenom mere reciprociteta prema Srbiji. Mera reciprociteta odnosi se samo na Srbiju, dok se prema Bosni i Hercegovini u potpunosti ukidaju takse. Odluka je stupila na snagu pre tri dana, dok će se prva procena o tome kako se sprovodi odluka izvršiti 15. juna.

Takse od 100% na robu iz Srbije i BiH uvedene su u novembru 2018. godine pod tadašnjom vladom Ramuša Haradinaja. One su blokirale zvanični dijalog Beograda i Prištine, jer srpska strana uslovljava nastavak dijaloga ukidanjem taksi.

Pročitajte još:

Ambasada SAD: Kosovo da ukine sve takse i da ne stvara nove barijere

Borelj: Potpuno ukidanje taksi važna odluka u ovim kriznim vremenima

Đurić: Kurti nije ukinuo takse, ne nasedajte na lažne vesti

Kurti: Za nekoliko sati odluka o ukidanju taksi i uvođenju mere reciprociteta prema Srbiji

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.