Borelj: Potpuno ukidanje taksi važna odluka u ovim kriznim vremenima

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU i bezbednost, Žosep Borelj, pozdravio je  odluku kosovske vlade da u potpunosti ukine takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovo je važna odluka i regionalna saradnja je ključna, ocenio je Borelj.

„Srećan sam što vidim odluku o potpunom ukidanju taksi od strane kosovske vlade za robu koja dolazi iz Srbije i BiH. Ovo je važna odluka. Regionalna saradnja je ključna kao i održavanje protoka robe, posebno u vremenima krize COVID-19“ napisao je Borelj u poruci na Tviteru.

Dok evropski zvaničnici pozdravljaju odluku kosovske vlade o ukidanju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, za sada nema reakcije od američkih zvaničnika.

Različliti su pristupi ovih zvaničnika u vezi sa taksama. SAD su istrajne u svojim zahtevima i traže da se takse u potpunosti ukinu bez uslovljavanja, dok je specijalni izaslanik predsednika SAD za Srbiju i Kosovo, Ričard Grenel, zahtevao od kosovske vlade da se takse ukinu momentalno.

„Kurti nije ukinuo takse, ne nasedajte na lažne vesti“, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Kosovska vlada odlučila je na sinoćnjem sastanku da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i krene sa postepenom primenom mere reciprociteta prema Srbiji. Mera reciprociteta odnosi se samo na Srbiju, dok se prema Bosni i Hercegovini samo u potpunosti ukidaju takse. Prva procena o tome kako se sprovodi odluka izvršiće se 15. juna.

Kosovska vlada je prethdo, 20. marta, donela odluku o ukidanju taksi na uvoz sirovina, najavivši potpuno ukidanje taksi do 1. aprila kada će, kako je saopšteno, ova mera biti zamenjena reciprocitetom prema Srbiji po svim pitanjima.

Takse od 100% na robu iz Srbije i BiH donete su u novembru 2018. godine pod tadašnjom vladom Ramuša Haradinaja. One su blokirale zvanični dijalog Beograda i Prištine, jer srpska strana uslovljava nastavak dijaloga ukidanjem taksi. Sa druge strane, zvanični Beograd je u više navrata najavljivao da će se dijalog nastaviti čim Kurti ukine takse.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.