Brisel: U ponedeljak neformalni sastanak Tačija i Vučića

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, biće domaćin neformalnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, u Briselu. Dvojica predsednika trebalo bi da se sastanu u ponedeljak, potvrđeno je iz pres službe visoke predstavnice.

Tači i Vučić "razmeniće mišljenja o nastavku dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, kao i o širim događajima u regionu Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju ove službe. 

Mogerini je sastanak sazvala nakon jučerašnjih susreta sa dvojicom zvaničnika, na marginama samita Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP), kada je, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, i navela da očekuje "razvoj veoma skoro".

Dačić: Vučić i Tači u Briselu o foramtu dijaloga

U međuvremenu je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izneo i nešto više detalja o tome šta će biti tema razgovora Tačija i Vučića u Briselu:

"Razgovaraće o modalitetima, formatu, ali u ovom trenutku sigurno da će se sačekati formiranje Vlade (Kosova, prim. red.), kada je reč o dijalogu u najširem smislu."


Tači i Vučić su početkom nedelje razgovarali i telefonom, kada je kosovski predsednik, kako je naveo, čestitao Vučiću na novoj dužnosti i tokom kojeg su se, naveo je dalje Tači, "složili da nastave dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i da zajedno rade, kako bi rešili sva pitanja od zajedničkog interesa".

Aleksandar Vučić je tokom ovog susreta, saopšteno je iz njegovog kabineta – istakao da će Srbija učiniti svе da sa svima na Balkanu razgovara na "ravnopravnim osnovama, uz poštovanjе mеđusobnih razlika", dok je kosovski predsednik tokom održavanja samita izrazio spremnost da se nastavi dijalog kao "jedini mehanizam za potpunu normalizaciju međudržavnih odnosa". 

Sastanak u ponedeljak biće prvi sastanak dvojice predsednika od kada je Vučić stupio na predsedničku dužnost, ali i prvi briselski sastanak zvaničnika Beograda i Prištine nakon više od četiri meseca.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.