Pred glasanje u oktobru: Seljimi u Parizu sa 18 delegacija UNESCO, Dačić pred kamerama o Miši Banani

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, Petrit Seljimi koji lobira za prijem Kosova u UNESCO boravi u Parizu i Londonu gde se danas sastao sa visokim zvaničnicima ovih država od kojih je dobio podršku za članstvo u ključnu organizaciju za očuvanje svetskog kulturnog nasleđa. Seljimi se sastao i sa delegacijama 18 zemalja članica UNESCO-a, pred glasanje koje Kosovo, ali i Srbija, očekuju u oktobru kada će se videti da li se trud kosovskih diplomata isplatio.

Seljimi se u Londonu sastao sa direktoricom za Zapadni Balkan – ambasadorkom Fionom Meklvam i sa šefom deska za Kosovo, ambasadorom Grejemom Stajlsom. Ovi britanski zvaničnici dali su "punu podršku Kosovu za članstvo u multilateralnim organizacijama i mehanizmima – za članstvo u UNESCO, važan proces potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti i oružane snage," saopštilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

Tači pozvao javnost da lobira za članstvo Kosova u UNESCO: "Budite vi ambasadori Kosova"; srpska digitalna diplomatija bez poruka

Seljimi se takođe sastao i sa više britanskih zvaničnika za bezbednost sa kojima je razgovarao o doprinosu Kosova u borbi protiv ekstremizma.

U Parizu Seljimi se sreo sa direktorkom za kontinentalnu Evropu francuskog ministarstva spoljnih poslova Florans Mangin koja je obećala da će Francuska "snažno podržati Kosovo u naporima da se ove godine pridruži UNESCO-u i ostalim međunarodnim organizacijama".

Konačno, u Parizu, Seljimi se sastao i sa 18 delegacija zemalja članica UNESCO-a, uključujući i delegaciju SAD, od kojih se nada podršci u glasanju na sledećem sastanku izvršnog borda UNESCO-a koje se očekuje u oktobru.

Za to vreme, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se našao ponovo u neugodnoj situaciji da u medijskoj aferi tzv. Miša Banana objašnjava svoje prošle susrete sa prijateljem Rodoljubom Radulovićem – osuđenim za šverc kokaina.Kosovo već više godina snažno lobira za članstvo u UNESCO, čemu su se srpske diplomate i političari počeli u javnosti suprotstavljati od kada je 16. jula objavljena informacija da je Kosovo podnelo prijavu za članstvo u ovu važnu svetsku organizaciju, te da očekuje da u novembru i bude primljeno. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.