Gazeta: Kosovo u Beogradu potpisalo sporazum o romingu

digitalni samit
Foto: Insajderi

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovo je danas u Srbiji potpisalo regionalni sporazum o smanjenju cena rominga za svih šest zemalja zapadnog Balkana.

Ovaj sporazum je potpisan prvog dana digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu, čiji su deo: Kosovo, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija.

Prisustvuje delegacija Kosova, koju predvodi ministar ekonomskog razvoja Valjdrin Luka.

Kosovsku delegaciju predstavljaju razne državne institucije, nevladine organizacije i lokalne kompanije u oblasti informacionih tehnologija.

Prema dokumentu koji je potpisan u prve tri godine, samo će ove tarife biti snižene između ovih zemalja dok se ne planira više postojanje rominga.

KoSSev:  Najlakše bi bilo da smo odbili da potpišemo

Potpisivanje regionalnog sporazuma o smanjenju cena rominga, premijerka Srbije Ana Brnabić na današnjem samitu ocenila je kao „tešku odluku za Srbiju“ zato što „dolazi u vreme kada su od strane Prištine sada već preko četiri meseca na snazi takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH“.

Politički momenat, kako kaže premijerka, nije najbolji za potpisivanje novih regionalnih sporazuma i bilo bi, dodaje „politički najpopularnije i najlakše da smo odbili da potpišemo ovako važan, dobar i koristan sporazum i za naše građane i za privredu u regionu do trenutka kada ponovo imamo uspostavljenu regionalnu saradnju po pitanju slobodne trgovine i poštovanje ranije potpisanih krovnih sporazuma“.

„Ali odgovorna politika, a posebno u kompleksnim vremenima ne znači da radite lake i odgovorne stvari, upravo suprotno, znači da preuzimate odgovornost za teške odluke, da ne kalkulišete, da ne bežite od izazova i problema, već da im idete u susret“, zaključila je.


Pročitajte još:

RSE: Maja meseca ukida se roming između Kosova i Albanije

U PR usvojene skupštinske rezolucije: Ukidaju se roming između Kosova i Albanije i kontrole na prelazima?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.