Bregović sa Kalašnjikovim digao publiku na noge u Korči, ni suzavac nije prekinuo koncert

„Vi ste lepa publika. Bilo je zadovoljstvo svirati za vas. Hvala za ovako lepo veče u Albaniji“, Goran Bregović pozdravio je publiku u Korči na kraju večerašnjeg koncerta, kada obično izvodi planetarni hit „Kalašnjikov“.

Nije napravio izuzetak ni večeras, iako je baš ova pesma bila navodni povod da se pokrene čitava kampanja na Kosovu protiv svetski poznatog muzičara.

Neposredno nakon što su pojedini albanski mediji javili početkom avgusta da će specijalni gost festivala piva u Korči biti upravo Bregović, pokrenute su optužbe na Kosovu da je on svojim pesmama, a pre svega Kalašnjikovim, bio „inspirator masakra na Kosovu“, „idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u EX YU“. 

Snažna javna i medijska kampanja protiv odlaska Bregovića u Korču dovela je do toga da gotovo svi učesnici programa sa Kosova otkažu svoj dolazak, neki podržavajući bojkot ovog čuvenog svetskog muzičara, a neki usled pritiska. 

Vlasti Korče i organizator su ostali dosledni da događaj nema veze sa politikom i do kraja večeri se pokazali kao dobri domaćini, uprkos incidentu koji se dogodio i na samom koncertu, kada je ubrzo nakon početka koncerta bačen suzavac.

Iako su u publici ljudi viđeni sa suzama, a neki su čak i plakali, koncert nije prekidan, a policija je brzo reagovala privodeći osobu za koju se sumnja da je bacila suzavac. Albanski mediji su u međuvremenu javili da je privedeno 8 osoba.

Pojedini kosovski mediji, međutim, večeras pišu da je bilo više incidenata, poput crveno-crnih sportskih fanova koji su navodno reagovali sa fotografijom i porukom „Ovo nije Fejsbuk poruka“.

Koncert je obezbeđivalo oko 200 policajaca, neposredno na novom autobuskom terminalu gde se i održavao koncert, ali i u okolini, javio je pre koncerta albanski Top Channel. I hotel u kojem je Bregović odseo sa svojim Bendom za svadbe i sahrane takođe čuvaju policajci, a uvedene su i posebne mere provere večerašnjih gostiju.

Upravo je to bio i razlog za negodovanje nekih od gostiju, kada je bačen suzavac. Kako je opet javio Top Channel, policajce su gosti revoltirano pitali „Šta ste kontrolisali?!“

Bregović je koncert otvorio Kosovskom, takođe hitom još iz vremena bivše Jugoslavije, koja se peva na albanskom, a zatvorio Kalašnjikovim, uz ovacije publike, koja je pevala sa njim.

Bregovićevim nastupom zatvoren je festival za koji albanske vlasti i organizatori pokušavaju već nekoliko godina da internacionalizuju i koji privlači sve više gostiju – oko 100,000 ove, koliko su organizatori najavili.

Šta se dešavalo večeras i prethodnih dana, podsetite se u:

Na Bregovićevom koncertu bačen suzavac, učesnici smatraju policiju odgovornom: Šta ste proveravali?

Bregović uskoro počinje koncert u Korči pesmom „Kosovska“, jake mere obezbeđenja

Potvrđeno: Bregović ide u Korču

Propao protest protiv Bregovića, samo četvoro došlo

Albanci pokrenuli i peticiju protiv Gorana Bregovića

Dronom pustio zastavu velike Albanije, sada brani Bregovića: Dobro došli! Mediji u Prištini kritikuju

G.Express i danas o Goranu Bregoviću: „Bio inspiracija i idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u EX YU“

Mediji na albanskom o dolasku Bregovića na festival piva u Korči: „Inspirator masakra na Kosovu“

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.