Branioci Dreničke grupe o svedocima: "Izdajnici, ili heroji pravde?!"

Tokom jučerašnjeg ročišta pokrenuto je pitanje načina svedočenja svedoka, te da li će to biti na način koji je predložio tužilac – putem video bima, ili na način na koji zahteva odbrana – u sudnici, oči u oči sa optuženima. Tužilac, Sezari Mihalčuku, zabrinut je za bezbednost svedoka, dok sa druge strane, advokat i bivši EULEX-ov sudija, Ingo Riš, ne odustaje od pokušaja da se suđenje premesti u Prištinu, a zbog navodnih zdravstvenih problema njegovog branjenika, Samija Ljuštakua. 

KOSSEV SPECIJALNO SA SUĐENJA DRENIČKOJ GRUPI

Jučerašnje, četvrto ročište suđenja Dreničkoj grupi obeležila je rasprava o merama zaštite svedoka i proceduri njihovog saslušavanja, ali i rasprava o zdravstvenom stanju Samija Ljuštakua.

Pre samog početka rasprave o načinu svedočenja svedoka, te da li će oni svedočiti u sudnici, ili ne, branilac nekadašnjeg komandira kosovske policije za Mitrovicu, Avnija Zabeljija, izneo je svoju uvodnu reč, tvrdeći da je njegov branjenik nevin i da se u vreme koje je opisano u optužnici borio protiv srpske "paramilitarne grupe četnika" u selu Rezala. 

„Gde je bio Avni Zabelji tokom juna – jula 1998. godine? Činjenice i dokazi dokazuju da je Avni Zabelji tokom juna – jula 1998. bio na mestu koje pripada svakom vojniku, na linijama borbe u selu Rezala, boreći se protiv paramilitarnih grupa Srba, četnika, koji su počinili genocid nad civilnim stanovništvom, a ne u selu Likovac, kako navodi tužilac. Činjenice i dokazi će dokazati da je optuženi, Avni Zabelji, na borbenim linijama u selu Rezala, bio povređen…,“ rekao je Zabeljijev advokat, objašnjavajući da se Zabelji nakon povreda na borbenim linijama, tek u septembru 1998. godine vratio albansko-kosovskim snagama, jer je navodno, bio gotovo smrtno povređen.

Ingo Riš o zdravstvenim problemima svog branjenika

Suđenje Dreničkoj grupi:

Nastavak suđenja Dreničkoj grupi: branioci veruju u "pravičnost sudskog veća"

2. dan suđenja Dreničkoj grupi – u sudu prisutni Ljuštaku, Jašari i Hadža

Ljuštaku, Jašari i Hadža danas u sudnici u Severnoj Mitrovici?

Izdat nalog za hapšenje Ljuštakua, Jašarija i Hadže

Današnje ročište je obeležio i Ingo Riš koji je, bez obzira na zahtev sudije da ne govori o zdravstvenim problemima svog branjenika, u jednom delu nastavka svoje uvodne reči, govorio upravo o navodno teškim zdravstvenim problemima Samija Ljuštakua, a kako se ispostavilo kasnije, sa ciljem da se pokrene pitanje mesta održavanja suđenja, odnosno da se suđenje nastavi u Prištini.

Ingo Riš je insistirao na tome da objasni da je zdravstveno stanje Ljuštakua razlog da se suđenje prebaci u Prištinu. Kako tvrdi Riš, njegov branjenik je pretrpeo dva srčana udara, te je i naglasio da bi treći mogao biti koban – pri čemu će, kako je rekao, svaka sekunda biti od krucijalnog značaja, a po njegovim rečima, takođe, tretman u bolnici u Severnoj Mitrovici neće biti nepristrasan, jer je Ljuštaku nekadašnji član UČK-a.

„Što se tiče medicinskog tretmana na severu, rizik je veoma visok da to lečenje neće biti nepristrasno,“ rekao je Riš i dodao da bi sam transport, u slučaju srčanog udara njegovog branjenika, do prištinske bolnice predugo trajao, čime sud njegovom klijentu uskraćuje osnovna prava.

„Koliko ja znam, mi nemamo helikopter na raspolaganju, a za pacijenta ovakvih zdravstvenih poteškoća je potreban. I ne znam da li je to u skladu sa evropskim pravom,“ podcrtao je Riš.

Svedoci – heroji pravde

Tužilaštvo je juče pokušavalo da postigne i dogovor oko zaštite, kako svedoka, tako i njihovih porodica, da njihova svedočenja budu obezbeđena putem video bima i uz prikrivanje lica i glasa, jer, kako je tužilac naveo, postoji opravdana sumnja da bi optuženi, ili treća lica, mogli da utiču na svedoke i kvalitet njihovih iskaza. Kao razloge za ovakav vid svedočenja, tužilac je naveo trenutni status optuženih u društvu, to jest njihovo rangiranje u društvu, kao i to da se neki od optuženih tretiraju kao lokalni heroji, a uz činjenice da su neki od njih bili na odgovornim državnim funkcijama, te da bi svedoci došli u nezavidan položaj samim činom svedočenja protiv istaknutih članova UČK-a, jer bi tako svedoci bili etiketirani kao izdajnici svog naroda, što bi kasnije moglo izazvati probleme i  njima i članovima njihovih porodica.

Tužilac Sezari Mihalčuku je takođe objasnio da je Kosovo "relativno mala zemlja" i da se mora imati u vidu ko su optuženi, a ko svedoci i kakav je njihov status u društvu:  „Časni sude, Kosovo je relativno mala zemlja i veoma je lako izgubiti čast… Svedoci su obični građani, a i za vreme rata su bili civili i jasno se vidi da postoji mogućnost uticaja na iste.“

Mihalčuku je još jednom podcrtao kako je suđenje Dreničkoj grupi poseban postupak i da se mora voditi računa o bezbednosti svedoka: „Ovo je veoma delikatan slučaj i cilj same zaštite svedoka je stvaranje normalne atmosfere, gde svedoci u svom iskazu mogu bez pritiska reći ono što su videli.“

Iako je tužilac tvrdio da je u pitanju delikatan slučaj, branioci su nastavili raspravu o prisustvovanju svedoka na suđenju, uz tvrdnju da nije bilo zastrašivanja svedoka.

U optužnici sedmorici članova Dreničke grupe, osim albanskih civila, ni jednom se ne pominje ni jedna druga nacionalnost žrtava, osim u slučaju ubistva odsecanjem glave policajca Ivana Bulatovića, gde se kaže da je u pitanju srpski policajac.

Branilac Sulejmana Selimija, Tom Gaši, govoreći o svedocima, tvrdi da bi oni mogli, ukoliko njihovo svedočenje bude istinito, postati heroji pravde: „Ne vidim opasnost da bi u ovom slučaju svedoci mogli postati izdajnici, već vidim da bi oni mogli da postanu heroji pravde.“

Međutim, sudija neuveren u to da javnost neće doznati identitet svedoka, predlaže da na suđenju kojem budu prisustvovali svedoci, prisustvuju i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije, ROSU, kako bi pretresli svaku stranku pri ulasku u sudnicu i oduzeli sve uređaje kojima je moguće fotografisati, ili na bilo koji drugi način otkriti identitet svedoka.

„Mi možemo u sudnici imati specijalnu jedinicu ROSU, u čiju sposobnost niko ne sumnja, takođe,  možemo svima na ulasku u sudnicu uzeti opremu za snimanje,“ predložio je sudija.

Sa druge strane, Mihalčuku nije prihvatio predlog predsedavajućeg.

„Ako je samo jedan meštanin iz sela u sudnici, onda će celo Kosovo znati ko su bili svedoci,“ rekao je Mihalčuku i dodao da se pojedini svedoci možda neće ni pojaviti u daljem postupku, ukoliko im ne bude pružena adekvatna zaštita.

I branilac Ismeta Hadže, Mahmut Haljimi se uključio u raspravu o svedocima, rekavši da su zahtevi  tužioca ništa drugo nego pritisci na sudiju i dodao da se javnost isključi iz suđenja, ukoliko se nastavi o svedocima.

Branilac Sabita Gecija, Hadži Miljaku je, međutim, tražio dokaze tužioca u vezi sa pretnjama i zastrašivanjem svedoka i zapitao da li su to samo nagađanja tužilaca: „Želim da znam da li tužilac ima bilo kakav dokument koji može dokazati da je bilo ikakvog uticaja na svedoke, ili on to samo simulira?“

S obzirom na to da se rasprava o svedocima nastavila, sudija Darius Sielicki je odlučio da se javnost isključi sa suđenja, te je ročište nastavljeno bez prisustva javnosti i medija. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.