VS i KFOR na radnom sastanku i u fudbalskoj utakmici danas u Bujanovcu

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general, Ljubiša Diković i komandant KFOR-a, general-major Salvatore Farina, sastali su se danas u bazi „Jug“ kod Bujanovca, saopšteno je iz Vojska Srbije. Iz KFOR-a je saopšteno da su Diković i Farina razgovarali o nadgledanju administrativne linije razgraničenja, u skladu s Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova, potvrđujući da je situacija mirna i stabilna celom dužinom od oko 350 kilometara, ali i da je prekjuče, na konferenciju "A-5", kojoj su prisustvovali načelnici odbrana Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, i na kojoj se diskutovalo o upravljanju krizama usled prirodnih nepogoda, kao gost, bio pozvan i general-potpukovnik Kadri Kastrati, komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), a koji se bavi pitanjima koja se odnose na osnovne sposobnosti KBS. 
 
Dvojica generala razgovarali su o dosadašnjoj i budućoj saradnji Vojske Srbije i Kfora u skladu sa Vojnotehničkim sporazumom. Glavna tema razgovora bile su zajedničke aktivnosti Vojske Srbije i Kfora na obezbeđenju administrativne linije, koje se preduzimaju radi sprečavanja ilegalnih aktivnosti, navedeno je u saopštenju iz Vojske Srbije. Agencija Beta je javila, a preneo Blic, da su dvojica generala razgovarala i o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ulozi jedinca Kfora tokom kosovskih parlamentarnih izbora, a koje su bile angažovane kao "treća linija odgovora" radi podrške Kosovskoj policiji i Euleksu.
 
General Farina je istakao kao "pozitivan i ohrabrujući rezultat" briselskog dijaloga to što su kosovski Srbi sa Severa prvi put učestvovali na kosovskim parlamentarnim izborima.
 
Iz KFOR-a je saopšteno da su Diković i Farina razgovarali o nadgledanju administrativne linije razgraničenja, u skladu s Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova, ali je i potvrđeno da je situacija mirna i stabilna celom dužinom od oko 350 kilometara.
 
"Odlični odnosi između članova Zajedničke vojne komisije NATO-a i Vojske Srbije, kao i zajedničke aktivnosti koje se svakodnevno sprovode duž administrativne linije razgraničenja (sinhronizovane patrole), pomažu da se održi mirna, kooperativna i pozitivna atmosfera," saopšteno je iz KFOR-a.
 
Farina je još rekao da se u sredu 11. juna održala veoma važna konferencija "A-5", kojoj su prisustvovali načelnici odbrana Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore s diskusijom koja je bila usmerena na pitanja upravljanja krizama usled prirodnih nepogoda. Na konferenciju "A-5" je, kao gost, bio pozvan general-potpukovnik Kadri Kastrati, komandant Kosovske bezbednosne snage (KBS), koji se bavi pitanjima koja se odnose na osnovne sposobnosti KBS (inženjering, potraga i spašavanje, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava – EOD, ukazivanje medicinske pomoći, itd.), koje imaju za cilj da se suoče s katastrofama i pruže humanitarnu podršku tokom kriza, saopšteno je iz KFOR-a.
 
Zajedničku komisiju za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma čine komisija komande Kfora i komisija predstavnika snaga bezbednosti Republike Srbije. Sastanci Zajedničke komisije održavaju se redovno na različitim nivoima od 1999. godine, radi ispunjenja Vojnotehničkog sporazuma.
 
Uz današnji sastanak glavnokomandujućih VS i KFOR-a, odigrana je i prijateljska fudbalska utakmica na velikom fudbalskom terenu baze „Jug“ između timova Vojske Srbije i Kfora. Utakmici su prisustvovala i dvojica generala, zajedno sa svojim saradnicima. Ekipu Vojske Srbije činili su starešine i vojnici Četvrte brigade Kopnene vojske, dok su u ekipi Kfora nastupali pripadnici oružanih snaga Italije i Slovenije iz sastava Multinacionalne grupe „Istok“. Utakmica je završena rezultatom 3 : 1 u korist tima Vojske Srbije. 
 
"Ovakva utakmica se već drugi put organizuje nakon sastanka komandanta Kfora i načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Nadam se da će revijalne utakmice prerasti u tradiciju i biti pokazatelj dobre saradnje Vojske Srbije i Kfora. Mi smo se trudili da budemo dobri domaćini i da ekipu Kfora dočekamo kako dolikuje," rekao je kapiten ekipe Vojske Srbije, kapetan Saša Božilović.
 
 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.