Bošnjaci podneli tužbu Vrhovnom sudu Kosova protiv CIK-a

Nakon što je Bošnjačka jedinstvena lista uputila zahtev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da se jedan njen predstavnik uključi u Opštinsku izbornu komisiju (OIK) Severne Mitrovice, te da se poveća broj njihovih predstavnika u biračkim odborima, ova lista je podnela tužbu Vrhovnom sudu Kosova protiv CIK-a. 
 
Odbornik SO Severna Mitrovica iz bošnjačke zajednice, Nedžad Ugljanin, koji podržava kandidate Bošnjačke jedinstvene liste na predstojećim kosovskim parlamentarnim izborima je na svom Facebook profilu i potvrdio da je ova lista podnela tužbu, te da je to dokaz da neće dozvoliti da državna institucija diskriminiše bošnjačku zajednice, a da su sa diskriminacijom prema njihovoj zajednici upoznati svi relevantni međunarodni faktori. 
 
"Danas je podnjeta tužba Vrhovnom sudu Kosova protiv Centralne izborne komisije, a povodom diskriminacije naše zajednice, i čekamo odluku vrhovnog suda u našu korist. Ovo je dokaz da nećemo nikada dozvoliti da nas diskriminišu, naročito ne državna institucija kao što je CIK Kosova. Sa diskriminacijom naše zajednice upoznati su svi međunarodni relevantni faktori koji su nam pružili podršku," napisao je Uglajnin na svom Facebook profilu. 
 
Podsetimo, pre dva dana Nedžad Ugljanin je za KoSSev komentarisao zastupljenost bošnjačke zajednice u OIK-u Severne Mitrovice i biračkim odborima, tvrdeći da je bošnjačka zajednica marginalizovana od strane CIK-a, ali i OIK-a, te da je time prekršen Zakon o opštim izborima. 
 
U OIK-u za Severnu Mitrovicu ima 11 članova – 6 srpskih i 5 albanskih. Od 198 članova biračkih odbora Severne Mitrovice za 33 biračka mesta, 115 je srpskih, 79 albanskih predstavnika, 5 bošnjačkih i 4 turska. Što se tiče bošnjačkih predstavnika, oni dolaze iz dve bošnjačke stranke – BSDAK i Bošnjačke jedinstvene liste.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.