Šta je Marko Đurić rekao u emisiji "Oko"

Gostujući u jučerašnjoj emisji “Oko”, Radio televizije Srbije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić je sa analitičarom, Dušanom Janjićem, govorio o predstojećim kosovskim parlamentarnim izborima – šta oni predstavljaju za srpske nacionalne interese, te o prekjučerašnjem razgovoru sa gradonačelnicima četiri severne opštine; prilažemo i tekst zakletve koju polažu svi poslanici u kosovskoj skupštini 

Marko Đurić smatra da kosovski izbori u nedelju nisu “klasičan oblik izjašnjavanja”. On je uporedio po sličnosti kosovske parlamentarne izbore sa poplavama u Srbiji, dodajući da Srbima nedostaje ono što su Albanci imali – jedinstvo, disciplina i poslušnost.

Marko Đurić: Srbi da idu da uzmu mandate, jer Kosovo nije nezavisna država:
 
„Mi sada idemo da im uzmemo te mandate, da im otežamo posao, da ne mogu da tvrde da imaju Skupštinu Kosova u kojoj svi poslanici tvrde da je to nezavisna država, jer to nije nezavisna država i za nas nikada neće biti – da imamo formalne, proceduralne metode koje će da prizna i međunarodna zajednica, da osiguramo stvaranje Zajednice srpskih opština.“

Ovi izbori su metod političke borbe za Srbiju. Oni nisu klasičan oblik izjašnjavanja. Ovde je reč o svemu samo ne o normalnim okolnostima i normalnim uslovima političke borbe. Jako mi je drago što je gospodin Janjić pomenuo poplave. Ovo je jedan od onih trenutaka poput onog koji smo imali sada sa poplavama, kada moramo pokazati slogu, kada moramo pokazati i jedinstvo. Kada smo imali poplave, videli smo koliko su naše institucije jake kada iza njih stane ceo narod. Sada je važno da je ceo narod jedinstveno stane iza državne politike. To je ono što su Albanci na Kosovu imali – ta vrsta jedinstva, ta vrsta discipline i poslušnosti koja je nama nedostajala,“ rekao je Đurić. 

On se osvrnuo i na prekjučerašnji sastanak sa gradonačelnicima četiri severne opštine, rekavši da je dogovoreno da deluju jedinstveno, te da im je on, u dugom i teškom razgovoru, preneo koliko je važno da Srbi u svojim rukama drže deo kosovskih institucija.

„Mi smo se dogovorili da srpski narod u ovom trenutku deluje potpuno jedinstveno, da potpuno sledi državnu politiku na celoj teritoriji Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, da je to najbolji način da pokažemo našu snagu i međunarodnoj zajednici, ali i predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini. Dakle, ja sam njima nekoliko sati, u veoma teškom razgovoru, nastojao da prenesem naša iskustva i činjenice o sadržaju naših razgovora i koliko je važno da mi u rukama imamo, mi direktno da držimo deo njihovih institucija u Prišitini – oni su sa time paralisani ako se ne dogovore sa nama. Dakle, ako mi držimo deo institucija privremenih u Prištini, a oni se sa nama ne dogovaraju – oni su politički paralisani,“ rekao je Đurić i dodao da su svi svesni mogućnosti paralisanja kosovskih institucija i da su mnogi, čak i u međunarodnoj zajednici, otežavali uslove za ove izbore.

Na pitanje novinara šta se dogodilo nakon dugog razgovora sa gradonačelnicima, te kako je moguće da su prvobitno neprihvatljive odluke CIK-a, ipak postale prihvatljive, Đurić odgovara da se promenila samo taktika, a da su CIK-ove odluke i dalje neprihvaltjive.

Marko Đurić o mandatima i cenzusu
 
"…Postojale su u sistemu u pokrajini dve vrste garantovanih mandata, jedni se zovu garantovani i njih je deset, a druge su osvajale sve stranke koje pređu cenzus od 5%. Sada su pokušali nama da oduzmu pravo, da imamo ovu mogućnost da pređemo cenzus od 5%, ali to nije gotovo. Zakon je na snazi koji nam to omogućava, a nas stavovi CIK-a ne obavezuju, niti će obavezivati te poslanike i oni naravno neće učestvovati u radu skupštine koja ne bude tako nešto poštovala,  a ona neće moći da radi ukoliko svi poslanici ne preuzmu dužnost, ne polože zakletvu, niti će moći da se formira vlada."
 
Tekst zakletve u parlamentu "privremenih institucija":
 
Ja, poslanik Skupštine Republike Kosova, zaklinjem se da ću časno i privrženo obaviti svoj zadatak i dostojanstveno predstavljati narod, da ću raditi u interesu Kosova i svih njegovih građana, da ću se angažovati za zaštitu i poštovanje ustavnosti i zakonitosti, za zaštitu teritorijalne celovitosti i institucionalnog integriteta Kosova, za garantovanje sloboda i prava čoveka, u skladu sa zakonima zemlje i evropskim standardima. Zaklinjem se!“

„Promenila se samo taktika. Dakle, ti uslovi su i dalje potpuno neprihvatljivi. Mi na njih nećemo pristati, a naravno uzećemo što je moguće više glasova, što je moguće više mandata, jer znate, oni ako nemaju makar jedan srpski poslanički mandat, ne mogu da formiraju vladu, ne mogu da konstituišu skupštinu bez da ti naši poslanici koji će biti potpuno lojalni nama, potpuno lojalni srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i Srbiji. Dakle, oni bez volje tih poslanika ne mogu parlament da konstituišu. Mi ćemo imati podršku dela međunarodne zajednice za naš stav i to ne samo onih koji nas tradicionalno podržavaju, nego i dobar deo međunarodne zajednice koja vidi da Albanci pokušavaju da krše sopstvene zakone…,“ rekao je Đurić. 

On takođe objašnjava da nije svejedno za koga će Srbi glasati, te da postoje i političke strukture koje se samo nazivaju srpskim, a da će cilj Srba biti ostvaren samo ako se budu držali disciplinovano i pažljivo.

 „…Nije svejedno za koga glasate. Ja sam na početku rekao da ovi izbori za nas jesu više neka vrsta metoda političke borbe i Srbija ima jasan i nedvosmislen stav. Mi podržavamo „Srpsku“ listu, podržavamo jedinstveni pristup svih Srba na Kosovu i Metohiji. Postoje neke druge političke strukture, na žalost, koje se nominalno zovu srpskim, ali koje zagovaraju, na primer, formiranje Oružanih snaga Kosova. Mi ne možemo takvu vrstu politike da nazovemo politikom iza koje stoji država Srbija, ili koja koincidira sa interesima srpskog naroda. Mi na ove izbore, ponavljam, gledamo kao na jednu metodu političke borbe i mi ćemo ostvariti jedinstveno, kao građani, cela Srbija, naš cilj, samo ako budemo posvećivali dovoljno energije i pažnje ovim problemima u narednom periodu. Uveren sam u to da možemo da ostvarimo mnogo toga ukoliko se budemo držali disciplinovano i pažljivo," rekao je Marko Đurić. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.