Borelj sa Kurtijem: Hitno potreban napredak u dijalogu

Foto: Twiter Josep Borell

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj razgovarao je danas u Parizu sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, o regionalnoj saradnji, borbi protiv korupcije, kao i hitnoj potrebi napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

U Parizu se drugi dan zaredom održava Mirovni forum, koji će trajati do sutra, a očekuje se da se na njemu, između ostalog, razgovara o problemima izazvanim pandemijom i unapređenju globalnog upravljanja tokom kovid-19.

Na forumu osim svetskih lidera, učestvuju i predstavnici raznih kompanija i civilnog društva, okuplja se oko 450 učesnika, uključujući potpredsednicu SAD, Kamalu Haris. 

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, u Pariz je otputovao juče, a osim što se, u društvu supruge, danas fotografisao sa crnogorskim predsednikom, Milom Đukanovićem, kao i sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, obavio je razgovor sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Boreljom.

Borelj se povodom ovog sastanka oglasio objavom na svom Tviter nalogu, ocenivši da je bio dobar, kao i da je jedna od tema sa Kurtijem bila napredak dijaloga Beograda i Prištine.

Dobar sastanak sa Aljbinom Kurtijem na marginama pariškog mirovnog foruma.  Razgovarali smo o regionalnoj saradnji, borbi protiv korupcije i hitno potrebnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine. Bavili smo se evropskim integracijama, predstojećom diskusijom o umrežavanju Zapadnog Balkana i važnim bilateralnim angažovanjem“, naveo je Borelj.

U Parizu se na forumu mira nalazi i srpska premijerka Ana Brnabić.

Opširnije o tome u:

Brnabić: Primeri ugrožene srpske baštine na KiM dokaz koliko je Unesko važan

Mirovni pariški forum je pre tri godine pokrenuo predsednik Francuske, Emanuel Makron.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.