Dečaci iz Straže pokrenuli akciju za malog Uroša i sakupili deo novca

Foto: Nikola Denić

Nakon apela za pomoć jedanaestomesečnom Urošu Petroviću iz Kosovskog Pomoravlja koji boluje od mikrocefalije, pokrenuto je više inicijativa da se ovom dečaku iz Šilova koji boluje od retke bolesti, što pre pomogne. Tako su 14-godišnji Nikola Denić i njegov brat od strica, dvadesetogodišnji Stojan – iz susednog sela Straža, uspeli da uplate oko 250 evra.

Nikola Denić je đak 8. razreda OŠ „Bora Stanković“, u ovom malom selu u Kosovskom Pomoravlju, dok je njegov brat od strica Stojan domar u školi.

„Novac smo sakupljali u selu a darodavci su meštani sela Straže. U Straži ima oko 250 stanovnika, u našem selu je život pre svega lep, pa sve ostalo. Ima ljudi koji nemaju dovoljno uslova za život ali se ne žale. Potrudili smo se da koliko možemo – pomognemo. Uplatili smo na račun Uroševog oca. Želimo da podstaknemo i druge na primer ljudskosti“, kazao je za naš portal Nikola.

On poznaje porodicu Petrović i poziva sve one koji su u prilici da se obezbedi ostatak potrebne sume za Uroševo lečenje.

Mali Uroš, najmlađi je član porodice Petrović, rođen iz uredne trudnoće.

Mikrocefalija mu je ustanovljena sa tri meseca, kada je primećeno da mu se glava ne razvija.

„Porođaj je bio uredan, kao i Uroš kada se rodio. Međutim, posle toga je primećeno da mu obim glave zaostaje i da je za nijansu ispod proseka i da nije napredovao“, kazao je Urošev otac Aleksandar u razgovoru za naš portal prošle nedelje.

Tada je prvi pregled radi genetskih ispitivanja bolesti već bio zakazan za jučerašnji dan u Italiji i za taj odlazak su sredstva već bila prikupljena.

Petrovići se već nalaze u Italiji, gde je mali Uroš jutros započeo sa prvim ispitivanjima, potvrdio je za KoSSev njegov otac, Aleksandar.

Najveći deo novca prikupio je manastir Visoki Dečani koji su i pokrenuli apel, kao i Humanitarna organizacija „Prijatelji Dečana“ (Amici di Decani) koja inače već godinama na više načina pomaže deci u metohijskim sredinama, uključujući i organizaciju njihovog lečenja u Italiji.

Za Urošev drugi odlazak na ispitivanja, prema prvim informacijama, biće potrebno još najmanje 14.000 evra, u zavisnosti od prvih rezultata.

Više o malom Urošu čitajte u: Apel za pomoć malom Urošu iz K. Pomoravlja koji boluje od mikrocefalije

Oni koji su u mogućnosti da doprinesu lečenju malog Uroša, mogu to učiniti uplatom novca na račun njegovog oca Aleksandra:

Broj dinarskog računa – Komercijalna banka: 205-9001025758659-37

Broj deviznog računa – Komercijalna Banka: 9031028254410

Račun u Pro credit banci na Kosovu: 1150171204000146

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.