Borelj pozdravio utvrđivanje teksta deklaracije o nestalima: EU će ga podržati na sledećem sastanku

Borelj
FOTO: www.eeas.europa.eu

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, pozdravio je danas to što su glavni pregovarači iz Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi – utvrdili tekst deklaracije o nestalim licima. Kaže da će ga EU i podržati na sledećem sastanku na visokopolitičkom nivou, koji će on sam sazvati.

U Briselu su se juče Petković i Bisljimi, uz evropskog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka – susreli po prvi put od 18. marta, odnosno kada su srpski predsednik i kosovski premijer usaglasili drugi deo sporazuma – njegovu primenu.

Premda to kosovski pregovarač nije decidno potvrdio, Petković je nakon ovog sastanka precizirao da su, osim što su razgovarali o sporazumu, energetici, tablicama, Zajednici srpskih opština, strane utvrdile tekst deklaracije o nestalim licima.

Naznačio je i da će se sada taj tekst zvanično usvojiti na sastanku na visokopolitičkom nivou, ali da će se do tada strane dogovarati o terminologiji koja će biti iskorišćena.

„Posebno smo vodili računa o svim terminima, i nismo prihvatili onaj koji se pominje u međunarodnoj konvenciji o prisilnom nestanku, zato što smo vodili računa da ne ugrozimo interese države Srbije“.

Borelj je danas pozdravio njihov jučerašnji potez, naznačivši da je to prvi korak u ispunjenju obaveza Beograda i Prištine ka evrointegracijama.

„Srbija i Kosovo su se obavezale na Sporazum o putu normalizacije i njegov aneks. EU očekuje da oboje ispoštuju sve obaveze iz nje i počnu da ih primenjuju što je pre moguće“, deo je njegove objave na Tviteru.

Istakao je da obe strane moraju izbegavati bilo kakve eskalacije.

„Prebacivanje njihovih obaveza na njihove evropske integracije je u toku, a dogovor koji su na jučerašnjem sastanku glavnih pregovarača postigli o tekstu deklaracije nestalih je prvi korak. Podržaćemo ga na nivou lidera na sledećem sastanku na visokom nivou koji ću sazvati“, istakao je Borelj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.