Bisljimi iz Brisela najavio mogući susret Kurti-Vučić u aprilu

FOTO: Koha

Izvor: Koha (Deo teksta je preveden sa albanskog)

Posle današnjeg sastanka u Briselu govorio je i zamenik kosovskog premijera odnosno glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi.

Kako prenosi Koha, kazao je da postoji inicijalni dogovor da naredni sastanak kosovskog premijera, Aljbina Kurtija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića bude održan 22. aprila.

„Danas u toku dana imali smo nekoliko bilateralnih sastanaka i na kraju trilateralni sastanak sa Miroslavom Lajčakom i Petrom Petkovićem, gde smo imali inicijalni dogovor da će sledeći sastanak na visokom nivou biti održan 22. aprila. Ali u poslednjem trenutku shvatili smo da to nije tako izvesno, jer postoje indicije da predsednik Srbije nije spreman ili neće moći da dođe tog datuma. Razmatramo alternativne datume“. 

Precizirao je potom, da je zapravo ideja da se tog datuma predstavi početni nacrt „Upravljačke grupe“.

„Postoji malo neizvesnosti oko toga kako treba da se odvija procedura, kome treba unapred poslati nacrt i kako ga predstaviti“, dodao je.

Potvrdio je Bisljimi i da je danas razgovarano i o energetici, kao i o registarskim tablicama.

„Ukazao sam na sastanku da je do kraja marta bilo dobro, ali posle pretnji i paljenja automobila, u ponedeljak nije bilo registrovanih automobila“, precizira.

Kaže da je sa srpske strane bilo zahteva da „Kosovo ponovo pokaže dobru volju i ne koristi mere protiv njih“.

„Mislim da je taj period prošao, o registarskim tablicama se više ne može razgovarati, niti pregovarati, samo da se moraju sprovesti“, dodaje.

Naznačio je da su tokom sastanka razgovarali i tome koji su još koraci deo osnovnog sporazuma.

„Rad oko teksta o nestalim licima, uzajamno priznavanje diploma, neometanje Srbije u članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i drugi elementi u vezi sa osnovnim sporazumom”, rekao je Bisljimi.

Petar Petković danas je saopštio da je na ovom sastanku utvrđen tekst deklaracije o nestalim licima, što Bisljimi još uvek nije decidno i potvrdio. O tome opširnije u:

Petković: Utvrđen tekst deklaracije o nestalim osobamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.