Petković: Utvrđen tekst deklaracije o nestalim osobama

FOTO: Printscreen/Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, otkrio je nakon današnjih završenih razgovora u Briselu na tehničkom nivou, da su danas strane utvrdile tekst deklaracije o nestalim osobama. Razgovaralo se, kaže, i o energetici, tablicama, a po prvi put, kako je kazao, i o konkretnim koracima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština. 

Petar Petković i Besnik Bisljimi danas su se u Briselu prvo odvojeno sastajali sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Trilaterala je počela nešto pre 17 časova.

Današnje razgovore sa kosovskim pregovaračem u Briselu, po njihovom završetku, Petković je najpre ocenio kao duge i teške, ali ipak podjednako i važne.

„Bez obzira što oni nimalo nisu prijatni, važno je da razgovaramo. To je jedini način na koji možemo da čuvamo mir i pre svega, štitimo naš narod na Kosovu i Metohiji“.

Razgovori su važni, dodaje Petković, i zbog normalizacije odnosa jer – „samo tako možemo da sačuvamo stabilnost na celom Zapadnom Balkanu“.

Precizirao je potom da se danas u Briselu razgovaralo o tome kako se može nastaviti sa procesom implementacije i „u prvom redu“ formiranja Zajednice srpskih opština – kao, naglašava Petković, prva obaveza koja je dogovorena u Ohridu.

„Posle toliko godina danas smo prvi put u okviru trilateralnog sastanka, razgovarali o najkonkretnijim koracima za formiranje ZSO. Tačnije, šta je to što Upravljački tim treba da uradi, a u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine“, kaže on.

Kazao je i da je utvrđeno da prvi korak u formiranju ZSO bude predstavljanje Nacrta statuta koji je izradio Upravljački tim, a u okviru dijaloga na visokom nivou.

Petković je potom otkrio i da je danas u Briselu utvrđen i tekst deklaracije o nastalim osobama, koji će, kako je kazao, biti zvanično usvojen tek na sastanku na visoko političkom nivou.

A pre toga, strane će se dogovorati o terminologiji koja će biti iskorišćena.

„Posebno smo vodili računa o svim terminima, i nismo prihvatili onaj koji se pominje u međunarodnoj konvenciji o prisilnom nestanku, zato što smo vodili računa da ne ugrozimo interese države Srbije“, kaže Petković.

Dodaje da je utvrđivanje ovog teksta, pre svega, važno zbog porodica svih onih koji se vode kao nestali.

Precizirao je potom i da se danas razgovaralo i o energetici, odnosno da je dogovoreno da se razgovori o tome i dalje nastave sa operaterima – KEDS-om i to radi distributivnih usluga.

Reči je bilo i o registarskim tablicama, ali i o incidentima, napadima…

„Izašli smo sa konstruktivnim predlozima. Priština je to za sada odbila, ali u svakom slučaju je najvažnije da insistiramo na miru, da gledamo kako da razgovaramo i rešavamo probleme na miran način. Svako zaustavljanje naših ljudi, vozila ili saniteta, nije način na koji je moguće ostvariti normalizaciju odnosa. Važno je da pronalazimo rešenja i zato misleći pre svega na srpski narod na KiM koji moramo da zaštitimo, bitno je da u Briselu vodimo računa kako da oni ostanu bezbedni, jer vidite da smo svi svedoci svakodnevnih napada. I o tome smo otvoreno govorili ovde, o svim incidentima, napadima i svemu onome što Priština kroz svoje jednostrane poteze čini“.

Razgovori će, kaže, biti nastavljeni. Srbija je ta koja je, dodao je, pokazala konstruktivnost u svim sporazumima i dogovorima.

„Uz naše jasno iskazane crvene linije kada je reč o tome koliko možemo da idemo u procesu implementacije“, kazao je Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.