Borelj Kurtiju: Takse predstavljaju prepreku regionalnoj saradnji

Žosep Borel
Foto: KoSSev

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj  i kosovski premijer Aljbin Kurti, razgovarali su juče telefonom o najnovijem razvoju situacije u vezi sa pandemijom COVID-19 i da ovakva situacija zahteva konsenzus, političko jedinstvo i zajedničku svrhu, ali o dijalogu kao i o taksama, saopštili su iz Evropske službe za spoljno delovanje.

Borelj je naglasio da Evropska unija stoji uz Kosovo i ceo region, kao i da su bliska koordinacija i saradnja na regionalnom nivou i sa EU – ključni u odgovoru u ovoj vanrednoj situaciji, koja se može rešiti samo zajedno.

Kosovski premijer i visoki predstavnik razgovarali su i o dijalogu kom posreduje EU.

Borelj je ponovio stav EU da takse moraju biti ukinute jer predstavljaju prepreku regionalnoj saradnji, koja je danas ključnija nego ikad.

Za Kosovo je važno da vodi inkluzivni pregovarački proces sa Srbijom u formatu dijaloga kojim posreduje EU, zaključuje se u saopštenju.

Juče se oglasila još jednom i američka ambasada u Prištini.

„Vreme je da Kosovo i susedi skinu barijere za slobodan protok robe. Ponovo pozivamo Vladu Kosova da preduzme hrabar prvi korak i odmah ukine takse. U ovakvim vremenima regionalna i međunarodna saradnja su od vitalnog značaja“, naveli su u svom saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.