Nema potrebe za stvaranjem zaliha sredstava za dezinfekciju ruku

Pranje ruku
Foto: Pixabay

Nema potrebe za konstantnim korišćenjem sredstava za dezinfekciju ruku u cilju zaštite od korona virusa, ako su vam dostupni voda i sapun, smatraju nemački stručnjaci.

„Koronavirus je virus koji se lako može “skinuti” s ruku, potrebno ih je samo temeljno oprati“, rekla je dr Iris Šaberni, direktorka Instituta za higijenu u Univerzitetskoj bolnici u Lajpcigu.

Ne samo da je nepotrebno, već može biti i opasno za one koji su teško bolesni.

„Dezificijensi su često i hitno potrebni drugima, medicinskom osoblju je neophodno, ne samo zbog koronavirusa, već i zbog drugih patogena. Mnoge stvari u bolnicama moraju da se obave hitno i nema vremena za temeljno pranje ruku“, rekla je dr Šaberni.

Nekim osobama zaštita od patogena je ključna u njihovom domu, kao što je to slučaj kod osoba koje su obolele od karcinoma, nakon hemoterapije.

„Bila bi stvarno katastrofa da oni ostanu bez dezificijensa zato što su u panici rasprodati“, rekla je doktorka.

Ona je upozorilila i sve one koji prave dezificijense kod kuće po receptima sa interneta, da to ne rade više jer oni nemaju sastojaka za hidrataciju kože.

„To će vam kožu ruku dodatno isušiti, i ona će ispucati, kao takva, biće podložnija patogenima”, rekla je dr Šaberni.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.