Ambasada SAD u Prištini još jednom zatražila od Kosova da odmah ukine takse

američka ambasada, SAD
FOTO: KoSSev

Američka ambasada u Prištini još jednom je pozvala kosovsku vladu da odmah ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

„Vreme je da Kosovo i susedi skinu barijere za slobodan protok robe. Ponovo pozivamo Vladu Kosova da preduzme hrabar prvi korak i odmah ukine takse“.

„U ovakvim vremenima regionalna i međunarodna saradnja su od vitalnog značaja“, dodaje se u saopštenju.

Američka ambasada oglasila se i pre dva dana, poručivši da korona virus „ne poznaje granice, te da sada nije vreme da domaće i regionalne političke razlike spreče da jedni druge pomažemo, u ovo doba kolektivne nužde“.

„Pozivamo sve lokalno lidere i one u regionu da ostave političke razlike sa strane i fokusiraju se na potrebe svojih građana. Zajednički rad i podrška jedni drugima je odgovor na ovaj izazov“, navodi se u saopštenju.

Juče je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, govorio o značaju regionalne saradnje, poručivši da Srbija „hrane ima na pretek“, te da će brašno izvesti i u region kako bi susedima pomogli“.

Podsetimo takse je uveo bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, još novembra meseca 2018. godine.

SAD su u više navrata tražile od novog premijera, Aljbina Kurtija, da bezuslovno i momentalno ukine ovu meru. Kurti, sa druge strane, odbija da ispoštuje ovaj zahtev i ostaje pri svojoj ideji o postepenom i uslovljenom ukidanju taksi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.