Betonski blokovi kod Brnjaka, Kosovska policija postavlja bazu pogranične policije

Vest je ažurirana

Nakon akcije zatvaranja alternativnih puteva sa teritorije Kosova ka Makedoniji i  Srbiji koje je Kosovska policija označila kao švercerske, dva dana kasnije započelo se sa postavljanjem i baze pogranične policije na Brnjaku. Srpska strana se ne oglašava još uvek o tome.

„Osvrćući se na potrebu poboljšanja uslova rada policijskih službenika granice u Brnjaku, koji je radio u lošim uslovima, kosovska policija danas je poslala logističku opremu i kontejnere, koji će služiti policijskim službenicima pogranične policije za obavljanje policijskih poslova, u interesu obezbeđenja za građane i javnu bezbednost“, saopštila je upravo KP, dodajući:

„Ove akcije se sprovode preko raznih policijskih jedinica, dakle, one su u cilju stvaranja boljeg prostora i uslova za rad u prostorijama za policiju“.

Kosovska policija u saopštenju navodi da „kontinuirano planira“ poboljšanje uslova rada i izgradnju logističkih kapaciteta, te da „svaki put preduzima potrebne policijske radnje radi obezbeđenja i održavanja reda i javne bezbednosti na nivou zemlje“.

Akciju je ubrzo pozdravio i kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svečlja, ponavaljajući iste navode i objavljujući slike.

Vest o postavljanju blokova rano jutros imao je Kallxo, koji je pratio ovu policijsku akciju.

„Kosovska policija započela je postavljanje baze u blizini granice sa Srbijom u Brnjaku. Akciju je policija pokrenula u ranim jutarnjim satima“, javio je ovaj portal.

Blizu desetak kamiona natovarenih betonskim blokovima, generatorima, kontejnerima i drugom opremom, kao i kontejnerima, stiglo je jutros u blizini Brnjaka.

Pratili su ih teška mehanizacija i buldožeri, uz Kosovsku policiju, naveli su jutros mediji na albanskom.

U Kosovskoj policiji rano jutros nismo uspeli da potvrdimo ovu vest, a gradonačelnik Zubinog Potoka tada nam je odbio poziv.

Kosovska policija je i pre dva dana zatvorila alternativne puteve u neposrednoj blizini prelaza ka centralnoj Srbiji, odnosno u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u području ka Severnoj Makedoniji – opštinama Vitina i Gnjilane i u opštini Podujevo. Kako je saopštila KP, akcija je sprovedena na zahtev carine, a u cilju sprečavanja i suzbijanja krijumčarenja.

Zapravo je zatrpana zemlja na putevima koji su se koristili za šverc robe, ali je prema više svedočenja proteklih dana, to stvorilo takođe i dodatni problem onima koj žive u neposrednoj blizini.

Srpska strana se nije oglašavala konkretno o ovim slučajevima, a predsednik Aleksandar Vučić, iako je sinoć imao obraćanje i odgovarao na novinarska pitanja, nije komentarisao prethodnu akciju, niti najavio jutrošnju, kako je već godinama često činio, i štaviše, unapred upozoravao na akciju kosovske policije, naglašavajući posebno da srpske službe imaju svaku informaciju.

Nema reakcija ni Spske liste.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.